Sestra i brat zarobljeni u sobi

V. ILIĆ

19. 07. 2019. u 08:48

Сестра и брат заробљени у соби

Nenad i Nevenka Avramović ne mogu iz stana / Foto Priv. arh.

Oboleli brat i sestra, Nenad i Nevenka Avramović iz Ivanjice su već godinama doslovno zarobljeni u stanu u kome žive. Zbog paralize ne mogu da se kreću, a zgrada bez lifta

BRAT i sestra - Nenad (40) i Nevenka Avramović (38) iz Ivanjice već godinama bukvalno su zarobljeni u stanu u kome žive. Oboje boluju od cerebralne paralize, teško ili gotovo nikako ne mogu da se kreću, a zgrada u kojoj stanuju nema lifta, niti prilazne rampe, pa su primorani da život provode zatvoreni među četiri zida.

Avramovići žive sa roditeljima, koji su već u poodmaklim godinama, otac je dijabetičar, majka srčani bolesnik, i nemoćni su da vode svoju decu vani. Njihova jedina želja je da izađu iz stana, kako kažu, među ljude, na čist vazduh... Jer, izolacija i samoća ih ubijaju.

- Roditelji su nam već stari i bolesni i ekonomski nemoćni da nam više pomažu. Jednog dana ostaćemo brat i ja, bez ikoga, zatvoreni u ovom stanu jer mi ne možemo, čak i da imamo kolica, da izađemo van - priča Nevenka. - Potrebna nam je kuća koja ima prilaz, ili stan na prvom spratu da bismo mogli da izađemo napolje. Mi dajemo naš stan samo da nam neko još malo pomogne, kako bismo taj objekat napravili na prikladnom mestu za brata i mene.


PROČITAJTE JOŠ. Umetnost velikih formata

I Nenad i Nevenka su ranijih godina, dok bolest nije bila uznapredovala, radili posredstvom programa za zapošljavanje invalida. Vremenom im se zdravstveno stanje pogoršavalo, i sve dok bolest nije uhvatila maha, Nenad i Nevenka su se nekako snalazili, sve dok više nisu mogli ni da se kreću. Tada su prepušteni milosti humanih ljudi i pomoći roditelja.

- Zahvalni smo opštini, pomagali su nam ranije preko Društva za cerebralnu paralizu. Svesni smo da postoji mnogo sličnih ili težih slučajeva nego što smo mi, ali se nadamo da će se i za nas pronaći neko rešenje. Obećali su nam iz lokalne samouprave da će pomoći, ako se uključi još neko, ko razume našu muku i nemoć, bićemo im doživotno zahvalni - rekla nam je Nevenka.

Nenad dodaje da imaju skromna primanja, dovoljno za puko preživljavanje, a roditelji dosta novca daju za lekove.

- Nemamo novca da rešimo naš problem, treba nam bar plac, pa da pokušamo da prodamo stan, ili da ga zamenimo za neku kuću. Vidite i sami da je majka bolesna i sitna žena, ona ne može da me povede ni do druge prostorije, a otac je takođe nemoćan da uz stepenice nosi mene i vodi sestru, mi smo sada već odrasli ljudi. Zarobljeni smo u ovoj sobi - ispričao je Nenad. - Željni smo ljudi, vazduha, svega što je van ova četiri zida...


PROČITAJTE JOŠ. IZ BUDžETA BESPOVRATNO 600 MILIONA DINARA: Otvoren novi konkurs za podršku unapređenju postojećih i osnivanju novih zadruga

BIĆE ZAUVEK ZAHVALNI

NEVENKA i Nenad mole sve ljude dobre volje da im pomognu da nađu rešenje za svoj problem, a ako neko ima mogućnost, može da im pomogne i novčano. Otvoren je namenski žiro-račun u Poštanskoj štedionici 200-116275023-48.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije