UDRUŽENjE "Generator" iz Vranja, u saradnji sa organizacijama KCIC iz Gnjilana, "Bona Fide" iz Pljevalja i ARNO iz Skoplja, počinje mapiranje tradicionalih jela i tipičnih ukusa u regionu zapadnog Balkana i pripremu "Starinskog kuvara zapadnog Balkana".

Nakon veoma uspešnog "Starinskog kuvara Južne Srbije", koji su na srpskom i engleskom jeziku priredile Gordana Ristić i Marija Janković, fotograf iz Beograda, relizacija projekta "Gastronomska mapa zapadnog Balkana" već je počela u Pljevljima i Gnjilanu, kuvarskim radionicama za pripremu starinskih jela po receptima naših baka, uz degustaciju pripremljenih delikatesa.

- Ovaj projekat će, pored gastronomske tradicije regiona, prikazati i promovisati i netipične kategorije stanovnika, kao što su mladi fjužn kuvari, ženski inženjeri i studentkinje, aktivistkinje, žene žrtve porodičnog nasilja, rokeri, kao i aktivistkinje ženskih udruženja nacionalnih manjina - najavljuje Gordana Ristić iz "Generatora".


PROČITAJTE JOŠ. Danas idealne vremenske prilike za vožnju, za vikend se očekuje gužva na putevima i graničnim prelazima

Tokom projekta će biti pripremljene i razglednice sa mapama regija karakterističnih jela. U duhu aktuelnih političkih tenzija, rad na projektu omogućiće i satirično viđenje realnosti, formiranjem novih granica, ovog puta na osnovu jela koja se u datom području pripremaju i jedu. Tako se očekuje izrada razglednica zasebnih regija - sarme, baklave i šopske salate.


SARADNjA

CILj je da se pokaže da su, ukoliko postoje regionalna saradnja i redovna komunikacija, pozitivna rešenja, uprkos raznim konfliktima, dostižna.