Počela obnova kuće Mileve Marić

J. Simić

sreda, 17. 07. 2019. u 07:15

Почела обнова куће Милеве Марић

Foto S. B. / Radovi pod nadzorom stručnjaka koštaće devet miliona dinara

Na zdanju u Kisačkoj ulici, u Novom Sadu restaurisaće se delovi fasade i krov, uz kompletnu zamenu crepa i oluka

ZAPOČETA je dugo najavljivana obnova kuće na broju 20 u Kisačkoj ulici, u Novom Sadu, u kojoj su početkom 20. veka povremeno živeli Mileva Marić (1875-1948) i njen suprug Albert Ajnštajn (1879-1955).

Pročitajte još: Novi Sad: Rekonstrukcija kuće Mileve Marić

Tokom naredna tri meseca radnici novosadskog preduzeća "NPN gradnja" zameniće oštećene delove fasade, restaurisati krov uz kompletnu zamenu crepa i oluka.

Najzahtevniji će biti sanacija tzv. klinker ploča na podovima, u unutrašnjem delu zgrade (ajnfortu) i na fasadi. Ove ploče će morati da se skinu, očiste, restaurišu i vrate na prethodno mesto. Radovi pod nadzorom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture koštaće oko devet miliona dinara.

Obnova ove zgrade, čiji jedan deo bi trebalo vremenom da bude pretvoren u spomen-sobu bračnom i naučnom paru Marić-Ajnštajn, mogla je da bude završena pre više od godine jer je novac za radove već bio obezbeđen.

Pročitajte još: Milevinoj kući sjaj do jeseni

Razlog za dva neuspela tendera krije se u činjenici da se na našem tržištu proredio broj građevinskih majstora, a njihove preostale kolege nisu htele da se prihvataju posla dok se ne povećaju cene rada. Tek kada je to učinjeno, na trećem konkursu, stekli su se uslovi da se odabere izvođač.

Kuća koju je 1907. izgradio Milevin otac Miloš Marić (1846-1922) biće obnovljena u sklopu trogodišnjeg programa rekonstrukcije fasada u podgrađu Petrovaradinske tvrđave i centra Novog Sada, koje najvećim delom finansira Republika sa 300 miliona dinara u sklopu podrške Novom Sadu kao evropskoj prestonici kulture 2021. godine.

U DVORIŠTU JOŠ DVA STANA

KUĆA Marićevih sastoji se od dva prostrana stana sa šest soba, a u dvorištu se nalaze još dva manja stana. Stanovi su zbog lošeg krova često prokišnjavali, o čemu su nam posvedočili i stanari koji u toj kući žive u poslednjih nekoliko decenija.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije