Spomenik kralju Aleksandru se vraća u Sombor

J. Bekić

sreda, 17. 07. 2019. u 11:41

Споменик краљу Александру се враћа у Сомбор

Plato ispred Skupštine

Grad posle skoro osam decenija vraća spomenik. Bista Aleksandra Prvog Karađorđevića uklonjena 1941.

DUGO najavljivana ideja o podizanju spomenika kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću u Somboru biće ipak realizovana. Posle skoro osam decenija spomenik će ponovo biti jedan od simbola ovog grada. Raspisan je konkurs za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja za spomenik koji su u proleće 1941. iz centra grada uklonili okupatori.

Pročitajte još: Bela Crkva: Novi asfalt kao premija

Parcela na kojoj se planira podizanje spomenika je Park heroja, odnosno prostor ispred Skupštine grada Sombora.Orginalnu repliku Augustinčićevog monumentalnog dela nije moguće izraditi jer gipsani model, koji se čuva u galeriji u Klanjcu, u Hrvatskoj, prema informacijama Hrvatske autorske agencije, nije moguće upotrebiti za izradu kalupa. Zbog toga se traži novo idejno rešenje spomenika, postamenta, parternog uređenja platoa oko spomenika, kao i dekorativne rasvete.

Pročitajte još: Kikinda dobila sovu po novom kalupu

U konkursnoj dokumentaciji se navodi da spomenik ne sme da bude kopija orginalnog obeležja, ali je zato neophodno da istakne važnost lika i dela kralja Aleksandra i obeleži jednu značajnu istorijsku epohu. Propisani su i kriterijumi za ocenjivanje konkursnih radova, a imenovan je petočlani žiri koji će ocenjivati ponude. Rok za podnošenje radova je 15. avgust, a ponude će biti javno otvorene istog dana.

Inače, odluku o podizanju spomenika kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću doneli su odbornici Skupštine grada Sombora u maju 2018. godine, na inicijativu odborničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje". Prema toj odluci, sredstva za podizanje spomenika kralju Aleksandru biće obezbeđena iz "nižih nivoa vlasti".

NAGRADA

KAKO je rečeno, autor najbolje ocenjenog rada biće nagrađen sa milion dinara. Nagrada za drugo mesto je 70.000, a za treće 40.000 dinara.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije