Proglašena najlepša devojka Četereškog prela

D. Novković

sreda, 17. 07. 2019. u 06:13

Проглашена најлепша девојка Четерешког прела

Deo programa "Četereškog prela"

U Četerežu kod Žabara održan tradicionalni narodni sabor u crkvenoj porti. Titula najlepše devojke zasluženo pripala Jani Đurđević iz Viteževa

ZA najlepšu devojku "Četereškog prela", koje je po 18. put održano u porti crkve posvećene Presvetoj Bogorodici, proglašena je Jana Đurđević iz Viteževa. U konkurenciji 18 devojaka, ona je osvojila desetodnevno nagradno letovanje u Grčkoj, dok će pratilje Miljana Paunović iz Vlaškog Dola i Marija Dimić iz Beograda ići na produženi vikend u Veneciji i Budimpešti. Sve lepotice su, inače, nastupale u narodnim nošnjama, a nastupile su i folklorne grupe iz Aleksandrova, Beograda i Čačka, te frulaši i harmonikaši koji su trijumfovali na republičkom takmičenju u Sokobanji.

Pročitajte još: „Resavski sabor“: Uz rukotvorine i narodne igre

- Svake godine u ovom velelepnom kompleksu negujemo prave duhovnih vrednosti i od zaborava čuvamo ono što vekovima predstavlja našu tradiciju - istakao je Jovan Lukić, predsednik Opštine u Žabarima.

Za sve učesnike i posetioce, među kojima su najbrojniji bili meštani na radu u inostranstvu, Zoran Miladinović je održao zdravicu, a - posle himne manifestacije pod nazivom "Dođi, dragi, večeras na prelo", koju je otpevala Miljane Pejdo iz Simićeva - usledile su izložbe narodnih rukotvorina, te tradicionalnih jela i pića žabarskog kraja.

Pročitajte još: DREVNA SVETKOVINA KOD KRUPNjA: Po dukat za Aleksandra i Andrijanu

Inače, "Četereško prelo" se tradicionalno održava u porti hrama koji je od 1854. posvećen danu rođenja Presvete Bogorodice, pored kojeg se nalazi i crkva-brvnara sagrađena pola veka ranije.

Foto D. Novković / Jovan Lukić sa najlepšim devojkama

DATUM

RANIJE se "Četereško prelo" održavalo 21. septembra, ali je 2006. odlučeno da se saborovanje "preseli" u prvi vikend posle Petrovdana, da bi - tokom godišnjih odmora u zavičaju - prisustvovali i meštani koji se nalaze na radu u inostranstvu.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije