Valvolin i zvanično preuzeo FAM

S. BABOVIĆ

utorak, 16. 07. 2019. u 09:46

Валволин и званично преузео ФАМ

Predsednik Vučić u Kruševcu pre pet meseci / Foto S. Babović

Realizovan ugovor potpisan 24. februara, o prodaji dela imovine Fabrike maziva u Kruševcu. Radnici dobili otpremnine, pa ponovo konkurisali za posao

KOMPANIJA kompanija "Valvolin", odnosno njeno zavisno preduzeće "Elis enterprajzis ist" d.o.o. je zvanično preuzelo pogone Fabrike maziva (FAM) u Kruševcu - na osnovu ugovora o prodaji dela imovine koji je potpisan 24. februara. Obavljena je i ugovorena transakcija od 9,5 miliona evra.

Generalni direktor FAM Jelica Đurović Petronijević precizira da je "Valvolin" postao vlasnik zemljišta, objekata, opreme i nove lokacije, a preuzima i tržišnu poziciju.


PROČITAJTE JOŠ: PLUS NOVOSADSKE TOPLANE: Od viška u investicije

- Novi vlasnik je zaposlio više od polovine bivših radnika. Gotovo svi od oko 200 zaposlenih su najpre iskoristili socijalni program koji je podrazumevao isplatu 400 evra po godini radnog staža, a potom su kod novog poslodavca konkurisali za posao. Primljeno je više od 120 ljudi koji su dobili stalni posao, ali ne preko agencije - objašnjava Đurović Petronijević.

U FAM napominju i to da čine sve kako bi bilo zbrinuto što više ljudi, a nadaju se i da će čuvena svetska kompanija nastaviti sa investicijama koje bi trebalo da dovedu do otvaranje novih radnih mesta.

- Ulagaćemo i zadržati brend FAM. Napravićemo kombinaciju "Valvolinove" snage i ovdašnjeg nasleđa - najavio je potpredsednik kompanije Dijego Bredoni prilikom potpisivanja ugovora i zahvalio Vladi Srbije na saradnji...

Fabrika maziva, u čijem su vlasništvu ostali sedište firme u centru grada, te dve lokacije u okolini Kruševca, nastaviće da postoji kao pravno lice i predstoji joj realizacija Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR), što podrazumeva i namirivanje dugovanja prema poveriocima koja su premašivala 150 miliona evra. Iako je Fabrika maziva bila jedna od najuspešnijih u Srbiji i samo lane ostvarila prihod od milijardu i 740 miliona dinara, dugovi nasleđeni iz loše privatizacije 2007. su sa kamatama postali preveliko opterećenje.

Detalj iz pogona


STAV

- DEO radnika koji nije prešao u "Valvolin" će biti angažovan u ostatku FAM, za rad u prizvodnji na takozvanoj staroj lokaciji - kaže predsednik Samostalnog sindikata Radica Jovanović, uz napomenu da je sve moglo i bolje, i drugačije...


PROČITAJTE JOŠ: Ženska misija iz inostranstva

ZAVIDNA PROIZVODNjA

GODIŠNjA realizacija u FAM iznosi oko 10.000 tona, sa paletom od 550 proizvoda u 1.200 pakovanja. Trećina robe se izvozi u EU i zemlje regiona, a firma je prisutna i na tržištima Rusije i Afrike. Udeo na domaćem tržištu premašuje petinu, s obzirom na to da je FAM snabdevač većine javnih preduzeća iz oblasti energetike, drumskih i železničkih prevoznika, Vojske, Policije... Uz pomoć Ministarstva privrede je otvoren i moderan pogon za proizvodnju antikorozivnih, te sredstava za odmašćivanje i čišćenje, u šta je uloženo milion evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije