Pomažući selo, čuvaju korene

S. M. JOVANOVIĆ

nedelja, 14. 07. 2019. u 20:50

Помажући село, чувају корене

KUD Urovica, Foto S. M. Jovanović

Održani 14. kulturno-zabavni "Dani dijaspore" u Urovici, kod Negotina. Od 2.600 meštana, u inostranstvu živi i radi najmanje dve hiljade

MESNA zajednica Urovica i Evropsko udruženje prijatelja Urovice organizovali su 14. po redu "Dane dijaspore". U centru Urovice, jednog od najvećih sela u opštini Negotin, okupili su se meštani, ali i gosti iz susednih sela i opština, da uveličaju manifestaciju koju zajedno organizuju matica i dijaspora.

- Čuvajući ovu manifestaciju, čuvamo sebe, svoje poreklo, svoje korene i svoj identitet. Narodno stvaralaštvo je u temelju svakog od nas, a danas svi mi zajedno činimo taj temelj jačim i snažnijim - rekao je Ljutica Janković iz Evropskog udruženja prijatelja Urovice iz Beča otvarajući 14. "Dane dijaspore".

Pročitajte još - Da se sačuvaju šare ćilima

Urovica, inače, ima 2.600 meštana, a procena je da ih u inostranstvu živi bar dve hiljade. Zato im je, kako kažu, važno da vezu sa zavičajem održe i kroz ovakve smotre.

- Smatram da su ovakve manifestacije neophodne ne samo zato što se tako čuvaju naša kulturna tradicija i nasleđe - što je značajno, pre svega, za mlade naraštaje - već i zato što se na njima okupljaju svi meštani, što takođe pokazuje da selo živi - kaže Jovica Stanojević, član uprave Evropskog udruženja prijatelja Urovice, ali i KUD "Stevan Mokranjac" u Beču.

Urovičani na privremenom radu, od kojih samo u Beču živi više od 400 domaćinstava, nisu zaboravili svoj zavičaj, pa godinama organizuju zabave sa kojih sav prihod doniraju za dobrobit sela.

- Poslednja akcija vredna oko 30.000 evra bila je namenjena kupovini traktora i potrebnih plugova za čišćenje snega, kao i za izgradnju garaže. Trudimo se da doprinesemo boljem i kvalitetnijem životu meštana, pa smo tako do sada renovirali Dom kulture, crkvu, izgradili igralište za decu u centru sela, školi donirali kompjutere, a pomažemo i fudbalski klub u selu - dodaje Dejan Didić iz uprave Evropskog udruženja prijatelja Urovice.

Ljutica Janković

"Dani dijaspore" u Urovici su prilika i da se matica i dijaspora sastanu i razgovaraju o budućim akcijama.

- Zahvaljujući Evropskom udruženju prijatelja Urovice i razumevanju lokalne samouprave, finansirani su neki od značajnih projekata u selu. Prošle godine je ugrađen filter za vodovod, čime smo rešili višegodišnji problem vodosnabdevanja u selu - kaže Dragoslav Gudžuganović, odbornik Skupštine opštine iz Urovice i potpredsednik Saveta mesne zajednice.

FOLKLORI

Pozivu organizatora za novo druženje u jednom od najvećih sela opštine Negotin odazvali su se folklorni ansambli "Branko Cvetković" iz Beograda, "Floričika" iz Jabukovca, "Voja Čurić" iz Kobišnice, domaćini iz Urovice sa svojim dečjim i starijim grupama, ali i vokalni solisti i majstori na narodnim instrumentima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije