NOVI Sad danas ima dvaput veći budžet nego 2012. godine, a to nije pitanje brojki i slova, niti hvalisanja, već direktno poboljšanje kvaliteta života Novosađana - ističe gradonačelnik Miloš Vučević.

- Kada imate u gradskoj kasi gotovo 29 milijardi dinara, onda možete da renovirate i gradite škole, obdaništa, igrališta, da prvacima kupujete udžbenike... Broj zaposlenih u novosadskom javnom sektoru, u poslednjih sedam godina je smanjen za 2.000, a ukupan broj novozaposlenih sugrađana veći je za 20.000 - naglasio je prvi čovek grada.

Osvrnuvši se na stanje u novosadskim javnim preduzećima, Vučević kaže da je dug "Stana" sa gotovo 800 miliona dinara, umanjen na 268 miliona dinara i da svi pokazatelji govore da će to preduzeće ubuduće biti stabilno.

- Reprogramima, dobrim finansijskim odlukama, zamenama kratkoročnih za dugoročne obaveze, isplatom, dogovorom sa poveriocima, otpisom dela potraživanja i dela kamate, uspeli smo trostruko da umanjimo dug JKP "Stan" i gotovo izvesno da ga dovedemo na "zelenu granu", ako se bude nastavilo sa odgovornim ponašanjem - rekao je Vučević.


Pročitajte još: Novi Sad: Pomoć gradskog budžeta 21,8 miliona dinara


Mada zdravstvene ustanove od narednog februara neće više biti u nadležnosti Grada, ulaganja u zdravstvo neće stati. Biće izgrađena ambulanta u Adicama, a u planu je i kompletna rekonstrukcija dva najveća gradska doma zdravlja - na Limanu četiri i na Novom naselju. Potom će na red doći Dom zdravlja u Ulici Zmaj Ognjena Vuka.


Gradonačelnik je kazao da Novi Sad "ne tapka u mestu", da postoji veliko interesovanje iz ekonomski snažnih država za ulaganja u grad. On je najavio da će već na jesen za sedam, a možda i osam javnih garaža, uključujući i podzemne, biti raspisan javni poziv.

Foto Tanjug


NE PRLjAJMO NAŠU KUĆU

UZ napomenu da je naš grad - naša kuća, gradonačelnik je još jednom pozvao sugrađane da "prestanemo da prljamo našu kuću, razbacujući smeće i stavrajući divlje deponije". Najavio je nastavak čišćenja grada, poput nedavne akcije čišćenja Dunavca, Šodroša i Ribarskog ostrva, u kojoj je i lično učestvovao. Povodom ove akcije, kabinetu gradonačelnika javio se veliki broj volontera.


TI DRVO POSADI

NA jesen, najavljuje gradonačelnik, biće pokrenuta velika akcija ozelenjavanja Novog Sada, u koju će biti uključena preduzeća, skupštine stanara, škole, vrtići...