MANASTIR SVETIH VRAČA KOZME I DAMJANA: Ovde spas traže i Albanci

D. ZEČEVIĆ

15. 07. 2019. u 12:45

МАНАСТИР СВЕТИХ ВРАЧА КОЗМЕ И ДАМЈАНА: Овде спас траже и Албанци

Vernici svake godine ispune manastirsku crkvu

Manastir svetih Vrača Kozme i Damjana, u Zočištu, nadomak Orahovca, juče obeležio hramovnu slavu. Iguman Mihajlo: Iako su je neki spaljivali i rušili, svetinja se opet obnavlja i vaskrsava

SLAVSKOM liturgijom koju su služili monasi eparhije raško-prizrenske juče je u manastiru svetih Vrača, Kozme i Damjana u Zočištu, kod Orahovca, obeležena hramovna slava. U prisustvu žitelja okolne Velike Hoče i susednog Orahovca, kao i vernika iz drugih krajeva Kosmeta i centralne Srbije, ova svetinja, jedna od posećenijih pravoslavnih hramova na Kosmetu obeležila je praznik svetitelja čiji delovi mošti počivaju u unutrašnjosti kamene crkvice.

- Hvala Svetim Vračima što smo danas u ovoj njihovoj svetinji. Iako su je neki spaljivali i rušili, ona se opet obnavlja i vaskrsava, jer se oseća velika blagodat i ljubav Božja - govori otac Mihajlo, iguman svetinje.

Za manastirsku slavu, svaki put su pune vernika i crkva i manastirska porta, dok se posetioci posle liturgije okupljaju u trpezariji na ručku koji su uz pomoć meštana dve okolne srpske sredine pripremili monasi. Da se Božje i prisustvo svetitelja oseća unutar manastirskog zdanja tvrde i vernici koji dolaze iz svih krajeva Kosmeta i centralne Srbije, ne samo za manastirsku slavu, već kada god im se ukaže prilika.


Pročitajte još: SVETINjA NA KOSMETU: Isceljuje i Srbe i Albance


- Mnogi dolaze da potraže spas i izlečenje od fizičkih i duhovnih bolesti, a svetinja je pogotovu poznata po tome što pomaže u izlečenju bolesne dece. Tako, pored naših vernika, ovde decu dovode i Albanci ne samo sa Kosmeta, već i inostranstva i to uglavnom tokom leta kada dolaze na odmor - priča nam jedan od iskušenika ovog hrama u kojem boravi nekoliko monaha odajući nam uglavnom nepoznatu činjenicu da se u svetinji nalaze delovi moštiju glava svetitelja Kozme i Damjana , poznatih po isceliteljskim moćima, koje se kako ističe naš saovornik osećaju u svakom deliću svetinje.

Zato se, kako nam kažu monasi, uprkos ranijim napadima i provokacijama Albanaca unutar svetinje osećaju zaštićenim jer ih čuvaju svetitelji. Inače, do 1999. godine u selu ispod manastira živelo je više od 300 Srba i oko 500 Albanaca, ali iako je obnovljeno dosta porušenih kuća, danas u ovom selu nema Srba, a raseljeni se ne usuđuju na povratak.


SVE BILO SPALjENO

OVA svetinja je septembra 1999. godine srušena eksplozivom do temelja, a konaci spaljeni, ali su monasi uspeli da prenesu mošti svetitelja u manastir Sopoćani. Pet godina kasnije, 2004. godine monasi su se vratili i započeli obnovu svetinje koja još traje. Crkva je osveštana 2007. godine, a prilozima vernika i uz pomoć Vlade Srbije sagrađeni su i konaci i zvonik, manastirska trpezarija...


NEMANjIĆI

MANASTIR je sagrađen u vreme dinastije Nemanjića, a po predanju, tri veka je stariji od Visokih Dečana. Na osnovu pronađenog ranohrišćanskog nadgrobnog spomenika i keramike iz 3. i 4. veka pretpostavlja se da datira iz četvrtog veka. Međutim, prvi put se manastir Zočište spominje 1327. godine u darovnoj povelji Svetog kralja Stefana Dečanskog, koji je darovao mnoge okolne posede Manastiru Hilandar na Svetoj Gori, tako da je i ova svetinja u tom zaveštanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije