SPECIJALNA protivpožarna kamera koja omogućava vidljivost kroz dim predstavljena je na skupu u Nišu koji je organizovala Evropska protivpožarna asocijacija u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije i niške kompanije "Opto grupacija".

Revolucionarnu kameru, koja će se za godinu dana naći na tržištu, u potpunosti je osmislila i napravila "niška pamet", odnosno stručnjaci nemačko-niške kompanije koja je vodeća u svetu u proizvodnji noćnih optičkih nišana.

Branislav Brindić, direktor "Opto grupacije", kaže da su sa razvojem ovog proizvoda počeli pre godina dana, kada su i postali tehnološki partneri Evropske protivpožarne asocijacije. Njihova istraživanja podržao je Inovacioni fond Srbije tako da se sada radi na komercijalizaciji ovog uređaja, odnosno na tome da on bude što dostupniji na tržištu.

- Spasavanje života ne bi smelo da bude privilegija bogatih zemalja i zato nam je cilj da naš uređaj bude što jeftiniji - kaže Brindić, i dodaje da u četiri kompanije ove grupacije radi blizu 300 radnika, od čega je 35 odsto visokoškolaca.

Pročitajte još - ZAŠTITA OD POŽARA: I konobari kao vatrogasci

Priliku da se upoznaju sa ovom kamerom prvi su imali učesnici skupa čija je tema bila "Veštačka inteligencija i novi digitalni uređaji za gašenje požara i upravljanje katastrofama". Njih tridesetak iz različitih zemalja Evrope pokazalo je veliko interesovanje prilikom demonstracije ove kamere.

Norberg Neuhaus, sekretar pomenute Asocijacije, kaže da će ova kamera pomoći da se sačuvaju ljudski životi i imovina jer će spasioci imati bolji uvid u situaciju.

- Cilj nam je da vatrogasci imaju potrebne informacije u kritičnom trenutku i to je glavna prednost ove kamere. Dobro je poznato koliko dim pravi probleme a kada omogućimo vatrogascima da on bude "nevidljiv", onda će oni znati šta treba da preduzmu na licu mesta - kaže Neuhaus.


ROĐENDAN

EVROPSKA protivpožarna asocijacija, neformalna platforma koja spaja spasilačke službe sa javnim institucijama, vlastima i tehnološkim partnerima, u Nišu je proslavila 20. rođendan. Veoma je uticajna među zakonodavcima širom Evrope jer dosta ulaže u prevencije od požara i rešenja u upravljanju katastrofama.