Kod Despotovca dočekali novi most

Z. GLIGORIJEVIĆ

subota, 13. 07. 2019. u 15:55

Код Деспотовца дочекали нови мост

Uklanjanje stare konstrukcije i privremeni prelaz Foto Z. Gligorijević

Odmiče dugo čekana obnova infrastrukture u Strmostenu, biće lakše i turistima koji se zapute ka lokalitetu Lisine

PORED žitelja Strmostena, kod Despotovca, pravom mostu preko reke Resave će se najviše obradovati brojni turisti koji će ubuduće lakše stizati do lokaliteta Lisine i vodopada Buk. Laknuće, kažu, i vozačima teških kamiona koji sa planine Beljanice izvoze građu i ogrevno drvo.

Izvođač radova je firma "Bauvesen" iz Lazarevca, koja je već uklonila montažni most koji je Vojska Srbije - još pre decenije - bila ustupila na korišćenje, pa je napravljen alternativni prelaz preko reke, da saobraćaj na ovoj deonici ne bi bio obustavljen.

PROČITAJTE JOŠ - Zbog trulog mosta ostaju bez turista


- Osovina će biti na istom mestu, ali će novi, betonski most biti znatno širi, sa dve kolovozne trake od po 275 centimetara, pa će vozila konačno moći i da se mimoilaze. Biće tu i po dve pešačke staze, a konstrukcija od ukupno 35 metara će biti postavljena na osam velikih šipova koji će "ići" i do 12 metara u dubinu - kaže pomoćnik predsednika Opštine u Despotovcu Nikola Milošević, najavljujući da će, u saradnji sa JP "Srbijavode", po 35 metara uzvodno i nizvodno, korito i obala reke biti obloženi cementnim malterom.

PROČITAJTE JOŠ - Despotovac: Za bolji život 630 miliona


- Konačno ćemo imati pravi prelaz. Do šezdesetih godina prošlog veka smo gazili reku ili skakali preko brvna. Onda su šumsko gazdinstvo "Južni Kučaj" i Mesna zajednica izgradili betonski most, ali ga je poplava ruinirala, pa je Vojska postavila montažni objekat koji je, međutim stvarao toliku buku, da smo se listom budili kada noću tuda naiđe kakav kamion - kaže Staniša Petrović iz Strmostena.

Staniša Petrović


PRISTUPNI PUT

VLADINA Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima će u izgradnju mosta koji bi trebalo da bude završen do kraja oktobra izdvojiti 39 miliona dinara, a lokalna samouprava je bila zadužena za izradu projektno-tehničke dokumentacije. Milošević kaže da će biti asfaltiran i pristupni put sa obe strane dug 60 metara, jer će most biti znatno širi od postojeće saobraćajnice.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije