PARAĆINSKO Odeljenje za urbanizam i imovinsko-pravne poslove uveliko zaključuje sporazume sa vlasnicima nepokretnosti, o isplati naknade za nepotpunu eksproprijaciju neophodnu zarad izgradnje magistralnog gasovoda kroz Srbiju, od granice sa Bugarskom do Mađarske. Jer, u gradu na Crnici ta trasa prolazi kroz atare pet sela - Klačevice, Izvora, Donje Mutnice, Davidovca i Bošnjana - čiji su žitelji obuhvaćeni zbirnim rešenjem za svaku katastarsku opštinu. Sporazum o isplati naknade se potpisuje pojedinačno...

Samostalni savetnik za imovinsko-pravne poslove Tatjana Žikić precizira da u Klačevici ima 124 vlasnika nepokretnosti, u Izvoru 88, Donjoj Mutnici 211, Davidovcu 90 i Bošnjanu 162, pa su svi na kućne adrese dobili poziv da se u određeno vreme jave radi zaključivanja Sporazuma. Taj posao u Donjoj Mutnici počinje 29. jula.

PROČITAJTE JOŠ - "Turski tok" kroz Srbiju dobio dozvolu! (FOTO/VIDEO) 

Korisnik eksproprijacije je "Gastrans" doo, sa sedištem u Novom Sadu, čiji predstavnik u Paraćinu odmah, u zgradi Opštine, potpisuje Sporazum o naknadi, a isplata sleduje u roku od 90 dana. Iznose je odredio Centar za veštačenje i procene iz Novog Sada, a sume zavise od površine i vrste zasada, te konkretne vrednosti objekata koji se nalaze na trasi, a trebalo bi da budu uklonjeni.

Inače, na započetim pripremnim poslovima, odnosno raščišćavanju terena je - posredstvom agencije "Adeko" - već angažovan veliki broj Paraćinaca, a početna plata pomoćnog radnika iznosi 50.000 dinara.


POZITIVAN PRIMER

U BOŠNjANU je obavljena potpuna eksproprijacija desetak parcela, jer će se tu graditi objekat sistema za transport gasa. Rešenje je pravosnažno, pa se i ovde očekuje potpisivanje sporazuma o isplati naknade bivšim vlasnicima.