Krave će musti roboti

R. ŠEGRT

subota, 13. 07. 2019. u 08:26

Краве ће мусти роботи

Nedimović sa Oliverom Latinović na njenoj farmi Foto R. Š.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prilikom posete Kikindi najavio. Na 15 stočarskih farmi do kraja godine biće uvedena digitalizacija

DO kraja godine, na 15 stočarskih farmi u Vojvodini biće primenjena digitalizacija u stočarstvu, jer će Ministarstvo za poljoprivredu pomoći stočarima da nabave robote za mužu krava - najavio je ministar poljoprivrede u Vladi Srbije Branislav Nedimović, u Nakovu kod Kikinde, gde je u petak posetio farmu krava Olivere Latinović.

- Uz pomoć robota nemačke proizvodnje, na farmama će se na najmoderniji i najsavremeniji način obavljati muža krava i pratiti proizvodnja mleka, onako kako se to radi u svetu. Ministarstvo će pomoći sa povraćajem od 60 odsto uloženih sredstava. Ovu mogućnost sigurno će iskoristiti 15 farmi u Vojvodini, i to je najbolji pokazatelj da idemo napred u stočarskoj proizvodnji. Moramo dosta toga da uradimo u pogledu kontrole kvaliteta mleka. Otvorili smo nacionalnu laboratoriju za kontrolu kvaliteta mleka, a sledeće godine će se na svakom gazdinstvu dvaput mesečno kontrolisati kvalitet i na osnovu toga će se dodeljivati subvencije - izjavio je Nedimović u Nakovu, gde je razgovarao i sa desetak poljoprivrednika.

Pročitajte još - Krava rase holštajn za više mleka

Vlasnica jedne od najvećih farmi na severu Banata Olivera Latinović, koja uzgaja 160 krava i svakodnevno proizvede od 1.200 do 1.600 litara mleka, ocenjuje da je to skup projekat, ali veoma važan za dostizanje kvaliteta.

- Celokupna investicija staje od 120.000 do 150.000 evra i većina stočara nema taj novac za nabavku robota, jer smo svi već u kreditima, pa će pomoć Ministarstva biti od velike važnosti. Naš otkupljivač mleka je "Imlek" i on će nam, na osnovu predračuna, dati celokupnu sumu, a kada država uplati dotaciju od 60 odsto, mi ćemo "Imleku" vratiti tu sumu, a ostatak duga ćemo vraćati bankama na pet godina. Mi, stočari, na taj način ćemo platiti oko 60.000 evra - izračunala je Latinovićeva.

Nedimović je posetio i opštinu Novi Kneževac, gde je najavio projekat vodosnabdevanja, vredan dva miliona evra.

MANjE RADNE SNAGE

- U OVAJ projekat treba da se uključimo na vreme, jer do kraja godine moramo da počnemo s primenom robota na farmi da bismo ispoštovali uredbu Vlade - objasnila je Latinovićeva, i dodala da je za rad na farmama sve manje radne snage, jer je posao veoma težak i radi se neprekidno 24 sata.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije