INSTITUT za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici uskoro će dobiti dva linearna akceleratora i skener, najnovije aparate za lečenje pacijenata sa najtežim bolestima.

To su potvrdili ministar zdravlja Zlatibor Lončar i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, prilikom posete toj zdravstvenoj ustanovi, u kojoj su u toku građevinski radovi na proširenju kapaciteta za zračnu terapiju.

- Unapređenje položaja obolelih od karcinoma jedan je od najvažnijih ciljeva Ministarstva i svih onih koji se bave zdravstvom u Srbiji - istakao je Lončar.

U poslednje vreme, kako je naveo, kupljeno je i opremljeno više od deset akceleratora, tako da te najsavremenije aparate za radioterapiju, osim Beograda i Kamenice, imaju i bolnice u Nišu, Kladovu i Kragujevcu.

Pročitajte još - Aparati "ukidaju" liste čekanja

- Obećano nam je da će radovi u Sremskoj Kamenici biti gotovi do kraja novembra, što znači da bi već do kraja ove godine mogli da počnu da rade, čime će biti ispunjeni svi uslovi da iduće godine u ovom Institutu ne bude više listi čekanja za zračnu terapiju - naglasio je ministar.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo je napomenuo da je to najveća investicija koju zajedno ostvaruju Pokrajina i Ministarstvo zdravlja.

- Nakon završetka ovog projekta, na teritoriji Vojvodine imaćemo šest linearnih akceleratora, čime će biti zadovoljen svetski standard od jednog aparata na 300.000 stanovnika - objasnio je Gojković.

INVESTICIJE

U NABAVKU i opremanje dva nova linearna akceleratora i skenera i izgradnju smeštajnih kapaciteta uloženo je ukupno više od 6,5 miliona evra. - Prethodnih nekoliko godina smo izgradili i Onkologiju 2, Centar za iks nož i Centar za gama nož. Rezultat svega toga jeste znatno bolji položaj onkoloških pacijenata u Srbiji - rekao je ministar Lončar.