Sabor dijaspore u znaku lepote

S. M. JOVANOVIĆ

petak, 12. 07. 2019. u 06:00

Сабор дијаспоре у знаку лепоте

Foto S. M. Jovanović

Iz Ljubičevca kraj Kladova je čak 90 odsto meštana na radu u inostranstvu. Uz narodno stvaralaštvo i planiranje investicija

MESNA zajednica u Ljubičevcu, kraj Kladova, koju zovu i evropskim mestom, jer čak 90 odsto meštana živi i radi u inostranstvu, sa Mesnom organizacijom invalida rada i penzionera, te klubom "Timok 98", iz danskog Hileroda, organizovala 28. Sabor dijaspore.

U programu je bilo zastupljeno više od 250 učesnika iz Bugarske, Rumunije, ali i iz Donjeg Milanovca, Negotina, Novog Sipa, Topolnice, Jasenice, a Saboru je prisustvovalo i više od hiljadu posetilaca iz čitave Timočke Krajine. Nisu izostali ni gastarbajteri iz Danske, Austrije, Nemačke...

- Kultura ne poznaje granice i, mada govorimo različitim jezicima, isto volimo svoje korene. Želja nam je da potomcima pokažemo kako imaju gde da se vrate ili da investiraju - kaže Ljubomir Gušatović, koji je predsednik Saveta MZ, prvi čovek srpsko-danskog udruženja "Timok 98" i idejni tvorac ovog tradicionalnog okupljanja.

Pročitajte još - SABOR KOLA SRPSKIH SESTARA: Spremne svakom da pomognu

A, Sabor u Ljubičevcu je karakterističan i po tome što se - uz krajinsku lepoticu - bira i najlepša dama Krajine, pa je ove godine, u kategoriji od 36 do 65 godina, pobedila Đerdana Đorđević iz Donjeg Milanovca, ispred Tamare Caranović iz Topolnice i Valentine Antonove iz Major Uzunova u Bugarskoj. Za krajinsku lepoticu je izabrana Milica Vojvodanović iz Jasenice kod Negotina, a izdvojile su se još Marina Jonović iz Brze Palanke i Aleksandra Nikolić iz Crnajke.

Mis šarma je Milena Zlatić iz Crnajke, mis frizure Tamara Duranović iz Novog Sipa, a titulu najlepše članice folklornih ansambala koji su učestvovali na ovogodišnjem Saboru je ponela je Kristina Petrović iz Donjeg Milanovca.

Marija Korova iz Tarnjana u Bugarskoj je najbolji instrumentalista, a Jelica Marjanović iz Bora, koja je nastupala za KUD "Amater" iz Topolnice - najbolji vokalni solista.

FOLKLOR I - VAŠAR

NAJBOLjI folkloraši su iz ansambla "Dunav" u rumunskoj Svinjici, KUD "Živorad Petrović Dudić" iz Jasenice je nagrađen za najlepšu nošnju, a vokalno foklornoj grupi "Oltenasi si Oltencute" iz Turn Severina je pripalo specijalno priznanje za izvođenje izvornih pesama.

Uz bogat program, koji se odvijao na centralnoj bini, te nastup Jelene Gerbec i Kristine Nine Jovanović, uz Grandove zvezde, posetiocime je zanimao i svojevrstan Sabor zanatstva čiji su učesnici ponudili suvenire, tradicionalne instrumente, rukotvorine od drveta, nakit, ali i mekike, voće, vina i domaće rakije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Никола

12.07.2019. 07:34

Поздрављам дијаспору,али фали вам и мало ћирилице.