RASPRAVA O OBRAZOVANjU U POŽAREVCU: Sačuvali dve škole

D. NOVKOVIĆ

četvrtak, 11. 07. 2019. u 06:00

РАСПРАВА О ОБРАЗОВАЊУ У ПОЖАРЕВЦУ: Сачували две школе

U učionicama je sve manje đaka Foto D. Novković

Izabran novi većnik zadužen za prosvetu i odobrene subvencije JP "Ljubičevo"

ODBORNICI Skupštine grada u Požarevcu su usvojili Odluku o novoj mreži osnovnih škola, koja predviđa ukidanje nastave u Maljurevcu i Nabrđu. Prethodna odluka, doneta u martu ove godine, predviđala je gašenje osam seoskih škola, ali su se roditelji i meštani pobunili, pa je ona opozvana iako nije ni stupila na pravnu snagu.

Naime, Ministarstvo prosvete je odlučilo da prvobitnu odluku ne usvoji, pa je doneta nova. Ukoliko ona bude prihvaćena, đaci iz Maljurevca će ići u Bradarac, a đaci iz Nabrđa u Trnjane.

Dragan Tošić, predsednik gradske Komisije za izradu predloga Odluke o mreži javnih predškolskih ustanova i osnovnih škola, smatra da prvobitnu odluku nije trebalo menjati.

- Do 18. marta su lokalne samouprave imale zakonsku obavezu da naprave novu mrežu škola i predškolskih ustanova, ali neke to ni do danas nisu uradile. Naš predlog nove mreže je bio odličan i pohvaljen je u Ministarstvu, ali na kraju nije prihvaćen jer su potpisivane peticije - istakao je Tošić.

Osnovne škole u Maljurevcu i Trnjanu trebalo bi da prestanu sa radom zbog malog broja učenika. Naime, u njima bi od 1. septembra nastavu pohađala samo četiri, odnosno tri đaka - od prvog do trećeg razreda - dok u četvrtom ne bi bilo nijednog.

Pročitajte još - POŽAREVLjANI "GLANCAJU" DVE OBRAZOVNE USTANOVE: Do 1. septembra škole kao nove

S obzirom na to da se nova odluka odnosi samo na ove dve škole, neće doći do zatvaranja ostalih šest, kao što je prvobitno planirano: u Prugovu, Rečici, Bubušincu, Bratincu, Beranju i Kasidolu.

Odbornici Skupštine grada u Požarevcu

Osim Odluke o novoj mreži škola, odbornici su usvojili i Odluku o izboru novog člana Gradskog veća za resor prosvete, jer je Vesna Pejić nedavno podnela ostavku. Na njeno mesto je izabran Tomica Stojanović (SNS), dosadašnji direktor OŠ "Božidar Dimitrijević Kozica" u Bradarcu.

Takođe, odbornici su usvojili i odluku da se iz gradskog budžeta JP "Ljubičevo" - u okviru kojeg radi poznata ergela - dodele subvencije u iznosu od gotovo 36 miliona dinara.

ĐACI

NOVA mreža škola i predškolskih ustanova na području Požarevca je osmišljavana zbog sve manjeg broja osnovaca kojih je 1992. bilo 8.100, a danas tek oko 5.700. Prebacivanje u veće škole je planirano i zbog namere da sva deca imaju iste uslove za učenje i resocijalizaciju, kroz druženje sa vršnjacima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije