Pomažu opstanak na Kosmetu

D. ZEČEVIĆ

sreda, 10. 07. 2019. u 15:15

Помажу опстанак на Космету

Gordana Đorić (druga sleva)

Udruženje poslovnih žena "Avenija" iz Lapljeg Sela kod Gračanice. Podrška su ženama u izolovanim srpskim sredinama, mladim parovima...

SUŠTINA rada Udruženja poslovnih žena "Avenija" je ekonomsko osnaživanje srpskih sredina kroz aktivnosti žena u cilju našeg opstanka na ovim prostorima, kroz očuvanje tradicije, kulture i folklornog bogatstva. Zato, osim organizovanja seminara, sajmova i edukacija i pružanja pomoći i zbrinjavanja mnogobrojnih porodica u smislu pomoći da se osamostale, radimo sve što je korisno za naše građane.

Ovim rečima Gordana Đorić, predsednica udruženja iz Lapljeg Sela kod Gračanice, opisuje njihov rad, čiji je cilj da, pre svega, pomažu ženama u izolovanim srpskim sredinama na Kosmetu.

- Kada su Srbi 1999. godine proterani iz svih gradskih sredina i kada je na hiljade nas ostalo bez svojih radnih mesta, bilo mi je jasno da moramo nešto učiniti u smislu pokretanja preduzetništva i korišćenja sopstvenih resursa koji su nam na raspolaganju, a to smo jedino mogli zajedničkim angažovanjem i udruživanjem. Građani mogu da nam se obrate za svaki vid pomoći i za savet, u smislu ekonomskog pospešivanja i ideja za realizaciju projekata - dodaje Đorićeva.

Sedište udruženja koje će naredne godine obeležiti 20 godina postojanja je u Lapljem Selu. Tamo se okupljaju i dogovaraju o zajedničkom delovanju i nastupima na mnogobrojnim sajmovima, saborima i drugim manifestacijama gde predstavljaju svoje proizvode, ručne radove, tradicionalna domaća jela...

PROČITAJTE JOŠ - GRAČANICI VRATILI ZEMLjIŠTE: Sprečili likvidaciju i postali vlasnici imovine

- Sve to želimo da sačuvamo od zaborava, poput čuvene kosovske pogače, posnog pasulja, punjene paprike i nekih drugih jela koja su karakteristična za ovo podneblje - pojašnjava Gordana Đorić.

Izložba ručnih radova


Ona napominje da nagradama za najbolje predmete sa folklornim motivima ovog kraja žele da motivišu mlađe generacije devojaka da učestvuju u izradi rukotvorina, da se bave pletenjem, vezom, heklanjem... Upravo zato, u sklopu "Vidovdanskih svečanosti" u Gračanici, ovo udruženje dodeljuje nagrade za najbolji heklani, vezeni i tkani rad, koji se često koristi i u proizvodnji haljina sa etno-stilom.

PROČITAJTE JOŠ - KUTAK ZA NAJMLAĐE: Predsednik opštine Gračanica obišao radove na izgradnji dečijeg parka

- Spoj tradicije i ekonomskog razvoja je nešto što nas održava na ovim prostorima, za koje su članice našeg i ostalih udruženja žena vezane. Osim toga, bavimo se i humanitarnim aktivnostima, tako da smo do sada sproveli mnogobrojne akcije pomoći, pre svega bolesnoj i siromašnoj deci, ali i mladim bračnim parovima, kako bi se osamostalili - dodaje Đorićeva.

ZLATNE RUKE DEVOJAČKE

OVO udruženje već sedamnaest godina za praznik Svete Petke, 8. avgusta u Lapljem Selu organizuje manifestaciju "Zlatne ruke Kosovke devojke".

- Osim što predstavljamo odevne predmete sa etno-motivima i nacionalnu kuhinju, zajedno sa svim učesnicama manifestacije obilazimo i manastire širom Kosmeta - kaže Đorićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije