SELO Platičevo u rumskoj opštini, koje je poslednjih nekoliko godina doživelo privredni procvat, dobija novi i lepši izgled i to realizacijom projekta uređenja ovog mesta koje broji oko 2.500 stanovnika. Lokalna samouprava i u ovoj godini izdvojila je značajna sredstva kako bi se asfaltirale ulice, ali i uredili parking prostori, jer u Platičevu, za razliku od mnogih drugih manjih mesta, broj stanovnika se povećava. Mladi ostaju na selu, imaju gde da rade i da se zaposle, a to dokazuje i činjenica da svakodnevno na posao odlazi blizu 500 radnika, neki u selu, a većina zarađuje plate u obližnjoj Rumi.

- Samo u prošloj godini u Platičevo je uloženo preko 15 miliona dinara. Od asfaltiranja ulica, postavljanja behatona u centru, pa do otvaranja vrtića. Sa radovima smo nastavili i u ovoj, gde smo ovaj put u budžetu opredelili blizu četiri miliona dinara za završetak uređenja parking prostora, kanala za odvod vode, ivičnjaka - kaže Slađan Mančić, predsednik opštine Ruma.

A, da su ovi poslovi važni i za meštane, potvrđuje i Jovan Salatić, predsednik Saveta MZ Platičevo, dodajući da je ovim kompletno renoviran centar sela.

- Ovo je nastavak započetog projekta od prošle godine kada smo kroz "participativno budžetiranje" uređivali centar sela. Sada imamo više parking mesta, uklonjeni su i neki objekti privremenog karaktera, pa smo dobili na funkcionalnosti i lepšem izgledu centra - naglašava Salatić.

PROČITAJTE JOŠ - Asfalt do svakog sela

Za prošlogodišnje uređenje centra i ove radove, rumska lokalna samouprave je izdvojila ukupno 6,7 miliona dinara, što je dobar pokazatelj da se ravnomerno ulaže u sva mesta koja gravitiraju ovoj opštini.

Slađan Mančić


- Ako ne budemo imali fino uređena i razvijena sela, nećemo imati ni uređen i razvijen grad. "Živa" sela nam garantuju da i grad može da živi i da se razvija u budućnosti - ocenjuje Mančić.

Međutim, nisu samo ovo lepe vesti za Platičevce. Fabrika za proizvodnju kablova za belu tehniku i automobile "Kableks" u kojoj radi oko 300 radnika, proširuje svoj pogon.

PROČITAJTE JOŠ - „Kableks“ otvorio fabriku u selu kod Rume

- U ovoj firmi su uglavnom zaposlene žene. Kako su nas obavestili iz "Kableksa", oni imaju potrebu da prošire svoje proizvodne kapacitete, a samim tim i povećali broj radnika za sto radnih mesta - najavljuje Mančić.

LAKO DO KUPCA

ZAHVALjUJUĆI magistralnom putu koji se proteže kroz ovo selo prema Šapcu, svo voće i povrće nađe kupce. Zbog toga meštani i povećavaju površine, jer ne moraju da brinu za tržište.