PRETNjE NIŠLIJI ZBOG ŠETNjI PROTIV FAŠIZMA: Trebalo je da ti razbiju glavu

J. Ć.

09. 07. 2019. u 20:27

ПРЕТЊЕ НИШЛИЈИ ЗБОГ ШЕТЊИ ПРОТИВ ФАШИЗМА: Требало је да ти разбију главу

Sa šetnje protiv fašizma Foto I. Petrović

Srđan Nonić, šef odborničke grupe "Niška inicijativa", počeo je da strahuje i za sebe i svoju porodicu

STRAHUJEM za bezbednost svoje porodice. Osvrćem se kada prolazim mračnim ulicama, jer takvi ljudi mogu da me sačekaju i prebiju. Ja ću se nekako i odbraniti, ali bojim se da ne nasrnu na moju porodicu - kaže šef odborničke grupe "Niška inicijativa" Srđan Nonić, koji je u dva navrata organizovao šetnje protiv fašizma.

Sve je počelo nakon što je 21. juna nožem izboden student Uroš Janjić samo zato što je, kako tvrdi, nosio majicu sa antifašističkim natpisom. Kada su vinovnici ovog incidenta pušteni da se brane sa slobode, deo javnosti osudio je lokalnu vlast optužujući je da toleriše fašizam. Međutim, Grad Niš je najoštrije osudio ovakve postupke i ogradio se od ovakvih dela pojedinaca i grupa koji su, kako kažu, nespojivi sa slobodarskom tradicijom Niša.

PROČITAJTE JOŠ - TRST POD OPSADOM POLICIJE: Neofašisti i antifašisti na par stotina metara razdaljine (VIDEO) 

Posle protesta održanog prošlog petka, Nonić je dobio niz pretećih poruka poput: "Trebalo je da ti razbiju glavu još prilikom prve antifašističke šetnje", "Dirnuo si u grupu i započeo proces bez povratka". Pretnje je prijavio policiji i Tužilaštvu.

Novinarka Siti radija Ivana Petrović, koja se od 2004. bavi ovom tematikom, smatra da fašizam u Nišu ne postoji, ali da postoji nimalo bezazleno delovanje neonacističkih grupa koje se kriju iza navijačkih grupa ili navodnog patriotizma.

- Delovanje neonacističkih grupa ili bratstava je veliki problem u Nišu, koji se često relativizuje, i o kojem se malo govori. Njihovo delovanje je tajno, jer i po zakonu i ne smeju da deluju javno - smatra ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Рашо

10.07.2019. 08:11

Каква прљава кампања и подметање! О каквом фашизму ови причају и против какве измишљене "опасности" се наводно боре? А наводни напад, сумњам да се уопште десио, ако га је било, могао је да припреми и изведе само онај ко је осмислио читаву причу! Лажи, подметања, подлости, ... Све ово служи стварању слике да су Срби, икао највеће жртве нацизма, фашизма и усташтва сада постали фашисти. Било би занимљиво питати ове "антифашисте" да нам објасне појам против којег наводно протествују!