Brza veza Bačke i Banata

Zoran RAJIĆ

utorak, 09. 07. 2019. u 07:54

Брза веза Бачке и Баната

Postojeći put od Sombora do Vrbasa Foto Z. R.

Najavljena izgradnja obilaznice od Sombora do Kikinde i od Mađarske do rumunske granice. Cilj je da se poveže što više naselja i industrijskih zona radi investiranja

BAČKA i Banat trebalo bi da budu spojeni brzom saobraćajnicom koja bi povezala i granične prelaze naše zemlje sa Mađarskom i Rumunijom. Reč je o državnom putu koji bi bio najkraća veza od Sombora do Kikinde, a prolazio bi kroz Zapadnobački, Južnobački, Srednjobanatski i Severnobanatski okrug.

To je pravac za koji se zalažu predstavnici Kule, Odžaka, Apatina, Vrbasa i Sombora. Oni su nedavno na sastanku u Kuli, kojem su prisustvovali i načelnik Zapadnobačkog okruga Dušan Marijan i pomoćnica pokrajinskog sekretara za urbanizam Svetlana Kilibarda, razgovarali o idejnom projektu za ovu saobraćajnicu. Njenu izgradnju je 29. juna, tokom posete Zapadnobačkom okrugu (ZBO), nagovestio i predsednik Aleksandar Vučić. On je kazao da bi taj put od Bačkog Brega vodio preko Sombora, Kule i Vrbasa, a odatle preko srbobranske, bečejske i novobečejske opštine do Kikinde i rumunske granice.


PROČITAJTE JOŠ - Ko petlje da raspetlja?

- To je nešto skuplja varijanta, koja bi koštala 420-430 miliona evra. Postoji i jeftinija, da se rekonstruiše postojeći put Vrbas-Kula-Sombor, a da se brza saobraćajnica radi od Bačke Topole do Kikinde, koja manje košta i kraća je, ali povezuje manji broj naselja. Jednu od te dve opcije izabraćemo u skladu sa vašim interesima - poručio je Vučić žiteljima Zapadnobačkog okruga.

Marijan je rekao, za "Novosti", da je mnogo povoljnija prva varijanta, jer bi povezala više lokalnih samouprava i industrijskih zona, s obzirom na interesovanje investitora.

- Novi put bio bi direktna poprečna veza Bačke i Banata, kojom bi se od Sombora do Kikinde stizalo za manje od sata, a sada se putuje više od dva sata. Brza saobraćajnica otvorila bi i novi granični prelaz ka Mađarskoj, preko Baje - ukazao je Marijan.

PROČITAJTE JOŠ - Doljevac usko grlo Koridora

On je objasnio da bi brzi put imao četiri trake, po dve u svakom smeru, a bio bi izvan postojećeg puta prvog reda Vrbas-Kula-Crvenka-Sivac-Kljajićevo-Sombor. Obilaznica bi, naglasio je Marijan, ipak bila blizu ovih naselja. Predsednik Opštine Vrbas Milan Glušac istakao je da bi obilaznica znatno rasteretila naselja od teških vozila ka granici.

Načelnik ZBO naveo je da se na izgradnji brze saobraćajnice insistira još od 2017.

- Idejni projekat biće upućen "Putevima Srbije" i Zavodu za urbanizam Vojvodine, koji će odrediti najrentabilniju trasu obilaznice - rekao je Marijan.


MAĐARSKA JEFTINIJA OD HRVATSKE

RANIJI projekat, koji su zagovarale lokalne samouprave, bila je obilaznica do Bogojeva i Erduta na hrvatskoj granici.

- Od te ideje se odustalo, jer je jeftiniji prevoz kroz Mađarsku nego kroz Hrvatsku. Prirodniji je put preko Budimpešte do Austrije i Nemačke, a otvara i pravce ka Češkoj i Slovačkoj - naglasio je Marijan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

M P

09.07.2019. 11:46

Brzi put-obilaznica Vrbas-Kula-Crvenka-Sivac-Sombor-B. Breg jedino ima smisla i velikog ekonomskog opravdanja. Kikindu treba zasebno razmatrati i povezati sa autoputem. Povezivanje Kikinde i Sombora brzim putem nema velike logike.

Гојко

09.07.2019. 16:43

@M P - Taj brzi put ima smisla ako se nastavi kroz Mađarsku,paralelno sa hrvatskom granicom do Slovenije i Austrije,kako bi bio jeftiniji prolaz nego kroz Hrvatsku.Dotle da završimo istorijske, Y-krak do Kelebije i krak od Batočine do koridora 10 .

Драган

10.07.2019. 07:12

Хрвтску треба заобилазити у сваком погледу.