NA čertanestu godišnjicu od uvođenja stečaja u poljoprivredni kombinat "Godomin", desetak bivših radnika - poverilaca, zbog neisplaćenih zarada, u ponedeljak je protestovalo glađu ispred zgrade Predsedništva Srbije zahtevajući sastanak sa presednikom Aleksandrom Vučićem ili premijerkom Anom Brnabić.

- Ostajemo ovde i štrajkovaćemo glađu dok nas ne prime predsednik ili premijerka. Tu je i policija, prijavili smo protest - kaže Vitomir Milojević, jedan od radnika "Godomina".

Iako su nameravali da prenoće u Beogradu, zbog narušenog zdravstvenog stanja pojedinih kolega, radnici su odlučili da se kasno popodne vrate u Smederevo.

PROČITAJTE JOŠ - ŠTRAJK "GODOMINOVIH" RADNIKA: Gladuju na godišnjicu


Nekadašnji poljoprivredni gorostas je, kada je reč o trajanju stečaja, među srpskim rekorderima. Agencija za privatizaciju je proglasila stečaj 8. jula 2005. godine, a i dalje socijalni program nije sproveden, nisu isplaćene sve zarade sa kamatama, a nekim radnicima nije povezan staž. Zbog toga nekadašnji radnici kombinata godinama na godišnjicu stečaja održavaju proteste, a ove godine su se odlučili na radikalnije poteze.

Od 400 radnika koji su ostali bez posla pre skoro deceniju i po, neki još imaju nadu da će naplatiti dug od ovog, nekada državnog, preduzeća. Izračunali su da se svakom radniku duguje 1.500 evra.

PROČITAJTE JOŠ - NESVAKIDAŠNjI PROTEST BIVŠIH RADNIKA ''GODOMINA'': "Slave" stečaj štrajkom glađu!

- Mnogo radnika je preminulo i nije dočekalo pravdu. Mi nemamo šta da izgubimo. Ako nam nema pomoći u našoj državi, idemo u Strazbur - odlučan je Milojević, koji predvodi ovaj protest radnika.

BROJKE
* 400 radnika ostalo bez posla
* 2005. godine proglašen stečaj
* 1.500 evra dug po zaposlenom

Radnici koji godinama pokušavaju da nateraju stečajnog upravnika i državu da im isplate zarađeno, čak su i sami sačinili predlog zakona o žrtvama tranzicije i predali ga Narodnoj skupštini.

Traže neisplaćene kamate na zarade, da se invalidima poveže radni staž, a njihov predlog je i da se okonča stečaj, kao i da se namire od neprodate imovine.

Od vrednije imovine, osim zemljišta od blizu 1.000 hektara, ostalo je da se proda podrum vina u Smederevu star više od jednog veka. Do sada su dve licitacije propale jer nije bilo zainteresovanih kupaca. Upravna zgrada kombinata, koja je takođe u stečajnoj masi, pre dva meseca potpuno je izgorela u velikom požaru, čiji se uzrok i dalje ne zna.


MILIONI

"Godomin" je nekada imao 5.300 hektara zemlje. Knjigovodstvena vrednost uoči stečaja bila je 17,3 miliona evra, a dug 10 miliona evra. Kapital ponuđen na prodaju iznosio je 628 miliona dinara. Do sada je namireno 90 odsto poverilaca.