Novosadske zgrade: Čisto, ali može i da škodi

Lj. PRERADOVIĆ

08. 07. 2019. u 17:41

Čelnik udruženja UPLUNS upozorava na tretman zgrada nebezbednim sredstvima. Hemikalije od privatnih firmi bez obaveznog bezbednosnog lista

Новосадске зграде: Чисто, али може и да шкоди

U VELIKOJ većini stambenih zgrada u Novom Sadu, za održavanje čistoće u hodnicima, zajedničkim prostorijama i stepeništima, koriste se hemijska sredstva koja nemaju bezbednosne liste.

Deterdženti i ostalo se nabavljaju od privatnih proizvođača, a na etiketama nije naveden hemijski sastav proizvoda, da li je reč o koncentratu, pa ga je potrebno razblažiti, koja količina je dovoljna za učinak, kao i da li izaziva neželjene posledice.

Do ovog podatka, predočenog medijima ovih dana, došao je mr Nebojša Berak, predsednik Udruželja profesionalnih licenciranih upravnika u Novom Sadu (UPLUNS), kako tvrdi, istražujući koliko hemijskih proizvoda za održavanje higijene u stambenim zgradama, ima list da je bezbedano.

- Sve je, zapravo, krenulo od toga, kada su profesionalni upravnici tražili da vlasnici stanova u zgradama u kojima su angažovani, umesto 240, plaćaju 300 dinara mesečno - objašnjava Berak. - Kao opravdanje za poskupljenje su navodili da je to zbog plata spremačica. Tada sam ih pitao šta koriste od hemikalija, odnosno da li ti proizvodi poseduju bezbednosni list.

Odgovori na pitanje upućeno mejlom, kako kaže, bili su poražavajući, jer se ispostavilo da samo dva privatna proizvođača preparata za čišćenje poštuju slovo zakona.

- Nedopustivo je da se zanemaruje obaveza da se kupuju sredstva za čišćenje sa bezbednosnim listom - ističe Berak. - Mora se tačno znati kako se koristi, da li je reč o koncentratu koji treba razblažiti, da li, recimo, ima nekih alergena i slično. Zamislite šta može da se dogodi u slučaju da osoba čija je tolerancija na neku supstancu vrlo niska, rukom se uhvati za gelender opran sredstvom koje sadrži supstancu koja može da mu ugrozi zdravlje, pa i život.

U slučaju da se nekome nešto dogodi zbog sredstava za čišćenje, kako ističe naš sagovornik, može da odgovara proizvođač, onaj ko ih je nabavio, ali i osoba koja ih je koristila prilikom održavanja higijene u zgradi.

OČEKUJU REAKCIJU INSPEKTORA

PREDSEDNIK Udruženja profesionalnih licenciranih upravnika očekuje da posle ovih poražavajućih saznanja, neće izostati reakcija nadležnih, pre svega inspekcijskih službi.

- Ovome se mora stati na put - kategoričan je Berak. - U septembru ću ponovo uraditi presek stanja, da vidim da li se nešto promenilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Niko

08.07.2019. 18:02

A ti si kao hemicar pa znas sta tacno koja sirovina znaci..?? Polovina ne zna ni sta je silicium dioksid - pesak, il natrium hlorid-so.. Ili natrum hidrogenium karbonat-soda bikarbona