Kragujevac: Povezuju industrijske zone

M. ĐOŠOVIĆ

08. 07. 2019. u 13:15

Крагујевац: Повезују индустријске зоне
Počela realizacija tri važne investicije EU u Kragujevcu, vredne oko milion evra. Sledi potpuna sanacija Fijatovog mosta, obnova otvorenih sportskih terena...

U KRAGUJEVCU je počela izgradnja komunalne infrastrukture koja će povezati staru i novu industrijsku zonu sa auto-putem ka Batočini.

Uveliko teku radovi i na izgradnji otvorenih sportskih terena, a priprema se i tehnička dokumentacija za potpunu sanaciju takozvanog Fijatovog mosta. Za realizaciju ovih poslova EU je izdvojila 810.000 evra, a grad ih sufinansira sa oko 200.000 evra.

Prema rečima Minje Obradović, članice Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima, povezivanje industrijskih zona biće od velikog značaja za potencijalne, ali i postojeće investitore, s obzirom na to da su kompanije koje ovde rade skoro sto odsto izvozno orijentisane.

- Pored pristupne infrastrukture za privrednike, žitelji velikih prigradskih naselja u tom rejonu dobiće adekvatan priključak za vodu i kanalizaciju - kaže Minja Obradović. - Za nas je značajna i izgradnja i rekonstrukcija otvorenih sportskih terena u gradskim parkovima, jer se u prethodnim decenijama u toj oblasti malo radilo. Posle više decenija rekonstruisaće se i tribine, pešačke staze, ograde... Tereni će konačno dobiti i kišnu kanalizaciju.

Predstavnici EU su nedavno obišli gradilišta u Kragujevcu. Saopštili su da se dinamika radova poštuje u dan, te da će potpuna rekonstrukcija izuzetno značajnog mosta za torinsko-srpsku kompaniju koštati oko 500.000 evra.

Pročitajte još: Nikolić: Kragujevac spreman za Folksvagen

- Bez pomoći EU grad ne bi mogao da završi ove važne poslove - kaže gradonačelnik Radomir Nikolić. - Sve zadate obaveze lokalnoj samoupravi završavamo na vreme. Intenzivno smo radili na izradi projekata i ta strategija razvoja centra Šumadije daje dobre rezultate.


HOLANĐANI GRADE "ŠUMADIJU"

PORED intenzivnih radova u staroj i novoj industrijskoj zoni, te zoni "Sobovica", gde nemački "Simens" gradi svoje fabrike, holandska kompanija "CTR invest" gradi Slobodnu zonu "Šumadija", gde će svoje pogone podići inostrani proizvođači auto-delova. U ovom svojevrsnom industrijskom parku do kraja godine biće izgrađeno oko 30.000 kvadrata proizvodnih hala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije