ZRENjANIN je jedini grad u Srbiji, pored Beograda, koji može da se podiči titulom šampiona Jugoslavije u košarci. Nakon deset godina vladavine košarkaša Crvene zvezde desila se senzacija - tron je 1956. preuzeo Proleter. Šampion iz grada na Begeju bio je i jedini tim čija je petorka bila i prva petorka državnog tima - Vilmoš Loci, Lajoš Engler, Milutin Minja, Dušan Radojčić i Ljubomir Katić.

Legende jugoslovenske košarke Vilmoš Loci, Lajoš Engler i ostali iz te zlatne generacije Proletera, samo su utrli put biseru čuvene škole, Aleksandru Stevanovu, poznatijem po nadimku Aca Džabar, koji iako ima punih 56 godina, aktivno igra košarku i član je ekipe Bagljaš iz Zrenjanina, koja se takmiči u Drugoj srpskoj ligi.

- VELIKA ljubav prema kraljici loptačkih igara je u pitanju i samo slušam naredbe svog tela, koje kao da mi naređuje iz godine u godinu: moraš još - započinje priču, za "Novosti", košarkaš koji je nadimak dobio po čuvenom Karimu Abdulu Džabaru, još dok je bio junior.

Pročitajte još: Stevan Pletikosić šesti put na OI: Najstariji olimpijac

- Neko će pomisliti, zar nije greh zauzimati mesto u ekipi mladom igraču i šta više taj u 56. godini traži pod obručima, ali verujte nije tako. Osim pomenute ljubavi prema košarci, uvek se pokaže potreba da kao visoki centar popunim poziciju 5 i odigram još jednu sezonu - nastavlja nekadašnji prvotimac zrenjaninskih klubova Proleter i Mašinac, internacionalac u Mađarskoj i sada košarkaš lokalnog kluba Bagljaš, koji nosi ime po naselju u kojem i sam živi.

UZ napomenu da mu je uvek lepo među mladim ljudima i košarkašima, Aleksandar se uveliko sprema za Svetsko prvenstvo za veterane i veteranke u organizaciji FIMBA, koje se od 25. jula do 5. avgusta igra u Helsinkiju, u Finskoj. Reprezentacija Srbije nastupa u više kategorija, preko 45 godina, preko 50 i preko 60 godina, a 207 centimetara visoki Zrenjaninac nastupa u kategoriji igrača preko 50 godina.

Zrenjaninski osnovci na II školskoj olimpijadi 1978. u Subtici (Aca prvi sleva gore)


- Očekuju nas bele noći bez spavanja, Baltik je u julu neverovatan, topao i zbog toga se mora biti maksimalno fizički pripremljen. Kad god mi to obaveze na poslu dozvoljavaju, u kraju, naravno sa klincima igram basket i brusim formu, hoću da budem potpuno spreman za izazove i iskušenja koji me očekuju - priča Aleksandar, inženjer po struci, uz napomenu da se na svetskim prvenstvima veterana, okupi veliki broj poznatih igrača, nekadašnjih velikana svetske košarke, ali da je među njima jedino on još uvek aktivan kao igrač.

Pobeda veterana Srbije u polufinalu EP u Novom Sadu protiv Gruzije


RAVNOPRAVAN SA MLAĐIMA

TAKO se osećam, ništa mi nije teško i ravnopravan sam u igri sa mnogo mlađim košarkašima, koji skoro pa unuci po godinama mogu da mi budu. Igrao sam za moj Bagljaš letnju, "beton" ligu i izborili smo ponovo plasman u Drugu srpsku ligu, što nam je bio cilj - kaže Aca Džabar.

Stevanov sa profesorom Lajošem Englerom, legendom košarke i Proletera


VOZI, LEGENDO

BEZ obzira na brojne trofeje, pehare i medalje osvojene u bogatoj i blistavoj košarkaškoj karijeri, Stevanov izdvaja događaj kada ga je zaustavio saobraćajni policajac kao jednim od svojih najvećih uspeha.

- Mada kriv sto posto i zreo za kaznu, vozio sam bez vezanog pojasa i znatno brže od dozvoljenog, policajac koji me je zaustavio, prepoznao me je i šeretski dobacio: "Vozi Džabare, legendo, i drugi put obrati malo pažnju"....

Stevanov na prijemu u Gradskoj kući u njegovu čast