HLADAN TUŠ ZA ŽIVOTINjE: Kako su stanovnici jagodinskog zoo-vrta proveli najtopliji dan (FOTO)

Z. Gligorijević

06. 07. 2019. u 07:15

ХЛАДАН ТУШ ЗА ЖИВОТИЊЕ: Како су становници јагодинског зоо-врта провели најтоплији дан (ФОТО)

Foto Z. Gligorijević

Vrućine jedva podnose foke, medved, japanski makaki majmun i lama. Ostale životinje odlično podnose visoke temperature, jer potiču iz krajeva u kojima su temperature i više nego kod nas

Šimpanza Žika, zadubljen u svoje misli i trebljenje dlake, majmunica Megi koja se bezbrižno valja po betonu svog kaveza, bengalski tigar koja jasno pokazuje zadovoljstvo dok ga rashlađuju "hladnim tušem", žirafa Jovanča, koji je zadremala na ogradi, zmije koje spavaju u terarijumu... Ovako je izgledao najtopliji dan, 39 celzijusa, u Zoološkom vrtu "Tigar" u Jagodini.

Pročitajte još: Zoološkli vrt u Jagodini lane posetilo 100.000 ljudi (FOTO)

Dok je foki debeli minus najviše prijao, enormne vrućine joj sada najviše smetaju. Vrućina ne prija ni medvedu, tibetanskom ogrličaru, japanskim makaki majmunima i lamama. Ostale životinje odlično podnose visoke temperature, jer potiču iz krajeva u kojima su temperature i više nego kod nas.

- Iako u bazenu u kom je foka postoji sistem za rashlađivanje, zaposleni joj češće menjaju vodu, a po potrebi u nju dodaju i led. Obavezni su i da rashlađuju kaveze, ali i "tuširaju" životinje. Pored toga, životinje uvek imaju hlad i ne moraju da love plen, tako da ne gube energiju i ne pregrevaju se dodatno - kaže Ivana Jakovljević, zaposlena u Zoološkom vrtu "Tigar" u Jagodini.

Ona dodaje da svaka životinja dobija optimalnu količinu izbalansirane hrane. Zveri se hrane mesom, a dodaju se i mineralno-vitaminski premiksi. Ishrana biljojeda je malo više korigovana, jer im se daje više svežeg voća i povrća, zato što ono sadrži više tečnosti. Majmuni takođe dobijaju voće i povrće, a dodaju se i granule B kompleksa.

Pročitajte još: U ZOO vrtu u Jagodini rođene dve sive kanadske vučice

U jagodinskom zoološkom vrtu ima 290 životinja i 57 životinjskih vrsta. Poslednja je stigla majmunica Megi, koja je uzeta iz jednog cirkusa u kom je pušila cigare i sakupljala novac u šešir. Bila je vezana lancima, a jela je uglavnom pasulj.


POSETIOCI

Prvi put smo ovde. Čisto je i priroda je lepa. Najviše su nam se dopali lavovi i medved. Žao nam je što nemate slona - kaže Marija Stevanović iz Niša, koja je u obilazak zoološkog vrta dovela svoje trojke: Andreja, Ognjena i Milu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije