Studenti četvrte godine na katedri za psihologiju Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici predali su u petak Srpskom kulturnom centru u Prištini 800 knjiga prikupljenih u humanitarnoj akciji koju su sami organizovali.

Akcija je bila praktični deo u okviru predmeta psihologija rada kod profesorke Biljane Jaredić, koja im je i dala ideju za ovaj poduhvat.

Kako bi prikupili knjige, studenti su išli po stambenim zgradama i obilazili stanare, pisali izdavačkim kućama, ali i organizovali različite akcije, kao što su projekcija filma i prodaja kolača i limunade.

- U toku cele akcije nije bilo nikakvih neprijatnosti, akcija je protekla vrlo lepo, ljudi su se vrlo rado odazivali i poklanjali knjige. Išli smo od vrata do vrata po zgradama, organizovali akcije i na taj način prikupili veliki broj knjiga - ispričala je Emilija Popović, jedan od sedmoro studenata koji su učestvovali u akciji.

I njena koleginica Katarina Stolić istakla je da joj je posebno drago što su knjige poklonjene Srpskom kulturnom centru u Prištini.

- Nama je to bio praktični deo ispita. Akcija je pokrenuta na predlog naše profesorke, i ono što je važno je da je profesorka zadovoljna i ponosna na nas, kao što smo i mi radosni što doprinosimo postojanju srpskog duha u glavnom gradu Kosmeta - kaže Katarina, i objašnjava da su, osim žitelja Kosovske Mitrovice, knjige donirali i studenti koji su ih donosili iz svojih sredina u centralnoj Srbiji, ali da se akciji odazvala i Univerzitetska biblioteka u Kosovskoj Mitrovici, koja je za Srpski kulturni centar izdvojila stotinak knjiga.

PROSTOR

- Akcija studenata je za svaku pohvalu, međutim, tužna strana ove lepe priče je da će knjige neko vreme biti u paketima. Imamo veliku prostoriju u podrumu zgrade, gde smo planirali da jednog dana napravimo malu biblioteku, ali taj prostor je najpre neophodno srediti i opremiti policama - kazala je Tijana Arsić, predstavnica SKC Priština.

Ona je dodala da je SKC i ranije dobijao knjige na poklon, u nekoliko navrata od izdavačke kuće "Povelja" iz Kraljeva i Instituta za srpsku kulturu Priština sa sedištem u Leposaviću.