Organizacioni odbor privredno-turističke manifestacije "Dani višnje i 14. Toplički sabor višnjara" doneo je odluku da se ova tradicionalna manifestacija ove godine ne održi zbog solidarnosti sa proizvođačima ovog voća, koji su se zbog niske otkupne cene i problema u otkupu našli u teškom položaju.

Obrazlažući odluku o odlaganju manifestacije Miroljub Paunović, zamenik gradonačelnika Prokuplja i predsednik Organizacionog odbora ove manifestacije, istakao je da su rod i kvalitet višnje najbolji u poslednjih nekoliko godina, kao i da su proizvođači zbog toga očekivali dobru otkupnu cenu i dobar plasman.

Pročitajte još - Keserović: Ove godine manji rod voća od pet do osam odsto zbog loše zaštite u prošloj godini

- Višnja se na teritoriji grada Prokuplja nalazi na površini od blizu 2.000 hektara, a veliki broj domaćinstava svoju egzistenciju zasniva na proizvodnji ovog voća. Inače, otkupna cena ove godine za prvu klasu kreće se od 40 do 50 dinara, a za drugu 30 dinara po kilogramu, dok berači naplaćuju od 18 do 20 dinara po kilogramu - rekao je Paunović.


BERBA

Ovogodišnja kampanja berbe višnje na području sela koja gravitiraju oko Džigolja i područja od Male do Velike Plane nije ni počela. Tu informaciju saopštili su predstavnici Organizacionog odbora iz Velike Plane.