NA gradskim i prigradskim linijama, putnike svakodnevno prevozi 179 autobusa, a trenutno samo 72 vozila imaju ugrađen klima-uređaj. Tako su oni koji se prevoze u Novom Sadu, ali i van grada u vozilima bez ovog uređaja, prunuđeni da se po vrelini prevoze, a rashlađuju kako znaju i umeju.

U JGSP "Novi Sad" objašnjavaju da proces rada u gradskom prevozniku predviđa dnevni raspored na linije u skladu sa prevoznim potrebama, kapacitetima i strukturama vozila, pa, u skladu sa tim, klimatizovani autobusi se raspoređuju na gradske i prigradske i međumesne linije.


PROČITAJTE JOŠ: GUŽVA NA ''ŠTRANDU'': Buć u Dunav, pa pod tuš

- Svesni smo da u vreme velikih vrućina sadašnji broj autobusa sa klima-uređajima nije dovoljan, i zato ulažemo velike napore na podmlađivanju voznog parka - ističu u JGSP "Novi Sad" i najavljuju da će se situacija uskoro poporaviti.

U toku je, kako napominju u ovom gradskom preduzeću, kupovina osam midi i 13 solo autobusa, a ta brojka će, dodaju, biti značajno uvećana.

- Iz gradskog budžeta je 25. juna za nabavku 20 novih zglobnih i 30 solo vozila izdvojeno 700 miliona dinara - kažu u GSP "Novi Sad". - Uz to, najavljeno je još 850 miliona za nova vozila dogodine.

Time će se postići da više od polovine autobusa gradskog prevoznika bude nova. Samim tim, putnici će dobiti prevoz kakav zaslužuju, klimatizovan i udoban, a preduzeće će ostvariti zacrtani cilj poslovanja.

Dok ne stignu novi autobusi sa ugrađenim "klimama", najviše pritužbi imaju putnici iz okolnih prigradskih naselja, koji u vrelim autobusima provedu i više od pola sata dok ne stignu u grad, ili u povratku kući.

- Ne znam po kom principu odlučuju u koje vreme i na kojim linijama će vioziti autobusi sa klimama, ali oni opremljeni sa rashladnim sistemom, koji voze do Kovilja, mogu se na prste jedne ruke izbrojati - žali se Radiša S, žitelj ovog prigradskog mesta. - Trebalo bi da uzmu u obzir i dužinu putovanja, jer nije isto voziti se 15, ili 45 minuta u vozilu u kojem je sigurno više od 40 stepeni.


PROČITAJTE JOŠ: Na kanalu kajak centar

LETNjI RED VOŽNjE

AUTOBUSI gradskog prevoznika, od 24. juna, saobraćaju po letnjem redu vožnje koji podrazumeva vremenske korekcije autobuskih polazaka, usklađene sa potrebama korisnika usluga prevoza u narednim mesecima. Ovaj red vožnje je uveden zbog očekivanog smanjenja broja putnika zbog korišćenja godišnjih odmora i letnjeg raspusta u školama i na fakultetima.