GUŽVA NA ŠTRANDU: Buć u Dunav, pa pod tuš

Z. G. - S. B.

02. 07. 2019. u 10:10

ГУЖВА НА ШТРАНДУ: Бућ у Дунав, па под туш

Dugogodišnji posetioci plaže / Foto S. Bajić, Z. Grumić

Prvog dana jula gužva na kupalištu, gde mnogi Novosađani ostanu po ceo dan. Od 15. maja do 30. juna prodato 135.000 dnevnih i 5.000 sezonskih karata

OVOGODIŠNjA, 108. sezona na najlepšoj dunavskoj plaži, bar ako je suditi po gužvi koja je obeležila prvi dan jula, proteći će u obaranju rekorda po broju posetilaca. JKP "Gradsko zelenilo", koje upravlja "Štrandom" je od 15. maja do 30. juna prodalo više od 135.000 dnevnih i oko 5.000 sezonskih ulaznica iako je u tom periodu bilo kišovito vreme.

S obzirom na to da predstoji period velikih vrućina, u "Zelenilu" očekuju još veću navalu kupača koje upozoravaju da zbog velike temperaturne razlike između vazduha i vode, lagano ulaze u reku i poštuju pravila, posebno savete i upozorenja spasilačke službe.

- Godišnji odmor ćemo da provedemo na Štrandu - kažu Nenad Marić, radnik i Ivana Vojinović, službenica u pošti. - Kupamo se u Dunavu, pa odmah pod tuš. Provodimo po ceo dan, ručamo nešto od ponude brze hrane, pijemo limunade i sokove, a predveče, može i pivo. Sve nam je potaman, pošto su uslovi sjajni, jedino da cene u restoranima budu povoljnije.

Neda Karović, profesorka nemačkog jezika, takođe planira da veći deo odmora uz ćerkicu Anastasiju, provede na najvećem novosadskom kupalištu.

PROČITAJTE JOŠ - "Štrand" otvorio kapije

- Dolazimo oko osam časova, a kući se vraćamo za ručak. Ponekad dođemo i po podne i odgovara nam da u hladovini i na pesku uz reku provodimo vrele dane. Plaža je čista, spasioci su na svakom koraku i zadovoljni smo. Tu je neizbežan sladoled, oranžada i uživanje u letu - kaže Karovićeva.

Na travnjaku ispred kabina, u debelom hladu, zatičemo ekipu veterana "štrandaroša" u redovnoj partiji remija i ćaskanju o sportskim i drugim temama.


Merenje krvnog pritiska

- Dođemo ovde oko deset i ostanemo čitav dan. Od ove vreline branimo se kako znamo i umemo, pre svega kupanjem u Dunavu koji ovih dana nešto topliji, tuširanjem i osvežavajućim napicima, a dokolicu ispunjavamo druženjem, šetnjom, čitanjem novina i knjiga ... - veli za "Novosti" Jovan Radosavljević, Novosađanin koji, kako napominje, provodi leta na omiljenom Štrandu pune 73 godine, praktično od rođenja.

- Dovodili su me roditelji ovde na Dunav, a tu tradiciju sam nastavio sa svojom porodicom i preneo na unuke. Lepo nam je na Štrandu. Dobro je sve uređeno, ali ima i određenih propusta koji bi mogli efikasnije da se prevaziđu da je više ljudstva angažovano - dodaje Radosavljević, inače član Kluba "Štrandaroši".

Doktorka Bojana Lazarević nema ovog prepodneva, na sreću, mnogo posla, a kako napominje, najčešći pacijenti dežurnim lekarima ambulante prve pomoći su deca sa sitnim ogrebotinama i stariji sugrađani, koji se javljaju zbog posledica tropske vreline.

- U nedelju smo imali 18 intervencija, tokom našeg dežurstva od 8 do 20 sati. Kod najmlađih smo sanirali uglavnom posekotine i ubode od insekata, a starija populacija žalila se na povišen krvni pritisak ili malaksalost - kaže doktorka i napominje da su svi pacijenti dobili odgovarajuće terapije.

Nenad i Ivana svakodnevno na Štrand

IGRALIŠTE KOD MOSTA SLOBODE

NA Štrandu je, kako potvrđuje Ivan Nožinić iz "Zelenila", obnovljeno dečje igralište kod Mosta slobode, sa podlogom od tartana.

- Zahvaljujući sumi od 14 miliona dinara, koje je obezbedio Grad, dva toaleta pored centralnog platoa i pored Mosta slobode će do kraja sezone biti rekonstruisana i prilagođena potrebama osoba sa invaliditetom - najavljuje Nožinić.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije