Novi Sad: Tri škole bez direktora

J. SIMIĆ

subota, 29. 06. 2019. u 15:40

Нови Сад: Три школе без директора

OŠ "Jovan Popović" (Internet stranica škole)

Zbog nepravilnosti u formiranju odeljenja, tri škole bez rokovodilaca, a nepravilnosti, uočene u još nekoliko škola, ispituju se

ZBOG nepravilnosti u formiranju odeljenja, tri škole u Novom Sadu ostale su bez direktora, a nepravilnosti, uočene u još nekoliko škola, ispituju se.

Prema potvrdi Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, smenjena je direktorka OŠ "Miroslav Antić" iz Futoga, a direktori OŠ "Jovan Popović" i OŠ "Miloš Crnjanski" nisu dobili saglasnost da budu izabrani na to čelno mesto.

PROČITAJTE JOŠ - "Leti" 10 direktora škola

Ove škole su formirale odeljenja sa manje đaka nego što propisuju zakon i pravilnik resornog ministarstva. Pojedine škole u Novom Sadu imale su nekoliko odeljenja sa jedva dvadesetak učenika, mada, kako je utvrđeno, nije postojala potreba za tolikim brojem odeljenja.

PROČITAJTE JOŠ - Ministar traži smenu 28 direktora škola

Neki direktori su, naime, prekršili pravilo da u jednom odeljenju može da bude do 30 đaka, a u izuzetnim slučajevima do 33. Minimalni broj učenika propisuje ministar i najčešće je reč o 15 đaka. U tom slučaju, svako formirano odeljenje sa više ili manje učenika mora da dobije saglasnost školske uprave, odnosno Ministarstva prosvete.

- Ne bih da pravdam sve direktore, ali moram da kažem da tu ima i objektivnih stvari, jer deca se upišu u septembru a odustanu u oktobru, i dogodi se da već u novembru imate manji broj učenika od prijavljenog, pa i predviđenog broja - kaže, za "Novosti", Zvonimir Jović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

JEDNO KAO DVOJE JOVIĆ podseća da se svako inkluzivno dete računa duplo, jer je reč o đacima s posebnim potrebama, koji zahtevaju individualizovan rad. Međutim, navodi on, iz uputstva Ministarstva proizilazi da se takva deca ne računaju kao dvoje nego kao jedno dete. - O tome bi trebalo porazgovarati i postići jasan stav - smatra Jović.

Međutim, dodaje naš sagovornik, neki direktori su to svesno kršili, pa su, umesto da od 90 đaka, recimo, u petom razredu, formiraju tri odeljenja, oformili četiri.

Jović navodi da su pojedine novosadske škole imale nekoliko odeljenja sa dvadesetak učenika, a nije postojala potreba za tolikim brojem odeljenja u odnosu na broj đaka. Prema našim nezvaničnim informacijama, u Novom Sadu se osam škola nalazi na spisku resornog ministarstva zbog kršenja propisa.

Podsetimo, ministar Mladen Šarčević je početkom ove godine najavio da će 10 direktora škola u Srbiji biti smenjeno jer je, kako je naveo, otkriveno da su izmišljali učenike kako bi mogli da prikažu veći broj đaka i da bi izbegli pojavu tehnoloških viškova među kadrovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Koga farbate

29.06.2019. 16:19

A šta je sa direktorom Škole za osnovno obrazovanje odraslih u Somboru. Ko sme njega proveriti? Gomila protivzakonitih radnji utvrđena kroz inspekcijski nadzor a od čika ministra novi mandat od 4. godine kao nagrada.

Nikola

29.06.2019. 16:49

Usvojite novi pravilnik. Ostadose ljudi bez posla. Smanjite broj djaka po odeljenju.

b.w.a.

29.06.2019. 17:15

Smatram da su direktori dobro birali vise odeljenja jer se lakse prenosi znanje manjem broju ucenika. Takodje, smatram da odeljenja treba da broje od 16 do 22 ucenika kao broj ucenika lojima se nastavnici mogu maksimalno posvetiti.

Rsjko

29.06.2019. 22:52

Ako ministar M.Šarčević smeni direktora,automaski znači da je taj direktor pošten i sposoban,ali...