POSLE velikog pomora pčela i štete koju su pčelari u Kikindi pretrpeli krajem maja, njihove kolege iz cele Srbije iskazuju veliku solidarnost, poklanjajući im nove rojeve. Tako kikindski pčelari, čije su košnice ostale prazne, stiču uslove da nastave sa poslom.

- Široku akciju za naše članove pokrenuo je Bojan Ilić iz Rače Kragujevačke, a odmah mu se pridružio Boban Mišić iz Jagodine, koji je prikupio četrdesetak rojeva, kao prvu pomoć. Ilić je sa sinom dovezao pčelinja društva u Kikindu, upoznao nas i naše članove koji su pretrpeli štetu. Dobijene rojeve od kolega iz Rače i Kragujevca, Jagodine, Beograda, Topole, Šida i Šimanovaca raspodelili smo sedmorici onih koji su pogođeni najviše. Kolegama, naravno, pomažemo i mi iz Kikinde i Banata - kaže Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara Kikinde.

Pročitajte još - UGINUĆE VIŠE OD 80 MILIONA PČELA U KIKINDI: Prskali bilje, istrebili pčele

Podsećamo da se masovno uginuće pčela u okolini Kikinde dogodilo u drugoj polovini maja, kada je stradalo 1.668 pčelinjih društava. Gubitak je pretrpelo 35 pčelarskih gazdinstava, a šteta je procenjena na ukupno 230.000 evra. Pošto još nije pozanto ko je odgovoran za veliki pomor pčela, Udruženje pčelara podnelo je krivičnu prijavu protiv N. N. osobe.

Posle pomora pčela u Kikindi, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je novi, drugi ovogodišnji konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvo. Za nabavku novih pčelinjih društava izdvojeno je oko šest miliona dinara. Konkurs je završen 25. juna.

- Konkurisalo je naših tridesetak članova. Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Bogdan Igić, sa kojim smo razgovarali, iskazao je veliko razumevanje za naš problem, tako da očekujemo pomoć - prenosi Čolak.

Pročitajte još - NEZAPAMĆENI POMOR PČELA U KIKINDI: Šteta 230.000 evra

JOŠ SE NE ZNA UZROK

MADA su pčelari sumnjali da je uginuće izazvano hemijskim preparatima kojima je tertirana pšenica, analize su pokazale da to, ipak, nije uzrok. Izvor uginuća nije ni u uzorkovanoj slačici, koja je bila u fazi intenzivnog cvetanja, pokazale su laboratorijski pregledi, pa kikindski pčelari očekuju da će uzrok pomora biti poznat tek kad stignu analize uginulih pčela.