KOMARCI su se uz obalu Tise toliko namnožili, da situacija u opštinama Senta, Kanjiža, Čoka i Novi Kneževac poprima karakter elementarne nepogode. Utvrđeno je da je na pojedinim lokalitetima broj komaraca 100 puta veći od kritičnih vrednosti. Zato u Senti planiraju novi, vanredni tretman, dok Novi Kneževac nije uspeo da uradi nijedan, iako su ugovor sa novosadskom "Ciklonizacijom" zaključili još u februaru.

- I Opština Senta je u februaru zaključila ugovor sa "Ciklonizacijom". U maju i junu urađeno je tretiranje larvi iz vazduha i sa zemlje. Nakon toga je smanjena brojnost, međutim usled obilnih kiša i porasta vodostaja Tise, situacija se znatno pogoršala. Uz pretpostavku da će se cvetanje Tise završiti do kraja ove nedelje, nova akcija uslediće sledeće sedmice. Za uništavanje komaraca u budžetu je predviđeno pet miliona dinara. Ukoliko bude potrebe, suma će se povećati - kaže Igor Stojkov, sekretar SO Senta.

Pročitajte još - Tender zakočio prskanje

U Potisju su svesni da uništavanje u jednoj od ovih opština neće rešiti problem, pa su se dogovorili kako da deluju udruženo. U tom cilju, opština Senta inicirala je zajednički sastanak predstavnika pet opština: Kanjiže, Novog Kneževca, Čoke, Ade i Sente sa predstavnicima "Ciklonizacije" iz Novog Sada koja obavlja tretman. Međutim, prirodni fenomen cvetanja Tise, koji je u toku, pored svih specifičnosti i lepote, odložio je posao...

NEPODNOŠLjIVO U NOVOM KNEŽEVCU

U NOVOM Kneževcu nisu uspeli da urade nijedan tretman protiv komaraca.

- Zbog kiše nismo mogli da prskamo, a onda je počelo cvetanje Tise. Za uništavanje komaraca predvideli smo tri miliona dinara i nadamo se da će se tretman što pre obaviti, jer je nepodnošljivo - ističe Radovan Uverić, predsednik opštine Novi Kneževac.