KOSOVSKA MITROVICA – Najlepši i najvredniji poklon za svoj drugi rođendan Udruženje roditelja „Podrži me“ iz Kosovske Mitrovice dobilo je danas od bratskog naroda Republike Srpske koji preko Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji i dokazanog humaniste Milorada Arlova pomaže izgradnju prvog dnevnog centra namenjenog deci i mladima sa poteškoćama u razvoju.

Pročitajte još:
Delegacija Republike Srpske u poseti Kosovu i Metohiji

Realizacija ideje, koja je predstavljena krajem prošle godine na humanitarnoj akademiji koje je ovo Udruženje organizovano, započela je brojnih humanitarnim akcija i kupovinom placa u Mikro naselju gde je danas, u prisustvu velikog broja dece i roditelja, ali i političkih i javnih ličnosti, položen kamen temeljac za objekat veličine 631 m2 i vrednosti oko 280 hiljada evra.


Pročitajte još: Pomoć deci sa Kosmeta


- U decembru nismo imali nijedan evro, a sada imamo više od četvrtine sredstava. Ima mnogo donacija, većih i manjih, ali mene raduje to što su od srca. Izgradićemo ga ukoliko budemo humani, a ima u nas Srba humanosti itekako. Poklonićemo ga ovoj deci, neka im to bude druga kuća, da se osećaju slobodno, jer ona to zaslužuju – rekao je sa puno emocija Arlov. On je poželeo da se u budućnosti znatno manje dece rađa sa problemima i poteškoćama u razvoju.

Da je ovo poseban i značajan dan za sve one koji imaju deci sa smetnjama u razvoju, ali i za čitavo društvo ukazala je okupljenima predsednica Udruženja „Podrži me“ Ivana Rakić.

- Danas počinje ostvarenje naših snova. Na ovom prostoru gde se sada nalazimo, izgradiće se dnevni centar koji će biti najveća podrška ovim roditeljima i deci - kaže Rakić.

Radost nisu skrivali ni roditelji koji sa nestpljenjem očekuju izgradnju prvog ovokvog objekta na severu Kosmeta. Svetlana Jovanović, majka Stefana Jovanovića, deteta sa poteškoćama u razvoju, kaže da izgradnja centra mnogo znači prvenstveno roditeljima, a naravno i njihovoj deci.

- Naše Udruženje će izgranjom ovog objekta dobiti mogućnost da 24 časa dnevno bude na raspolaganju roditeljima i deci sa poteškoćama u razvoju. Nažalost, imamo decu koja su izolovana, pa se nadam da će roditelji tih mališana skupiti hrabrosti da ih dovedu kod nas – rekla je Jovanović.

Podršku je u ime Vlade Republike Srbije obećala i koordinator za poslove u Kancelariji za Kosovo i Metohiju Zlata Radovanović koja je istakla da će država Srbija učiniti sve da ovaj centar dobije svu neophodnu pomoć.