DA bi dogradio još sprat na četvorospratnicu u Pazinskoj ulici broj 5, u subotičkom naselju Prozivka, investitor je stanarima obećao lift i novu fasadu. Umesto toga, posle skoro godinu dana, koliko su bez krova, u objekat se uvukla vlaga koja je ušla u stanove i prouzrokovala ogromnu štetu.

Već mesecima stanari na trećem i četvrtom spratu zovu sve odreda i apeluju da im se pomogne jer im stanovi prokišnjavaju, a obilne kiše ovih dana uzele su najveći danak. Stanovi bukvalno plivaju u vodi, a u zgradu ne može da se uđe od teškog i oporog zaudaranja vlage.

- Kada je prvi put jesenas prokislo, obratila sam se tadašnjoj predsednici stambene zajednice koja je navodno zvala investitora i rekla da će problem biti rešen. Evo kako je rešen - uništen mi je parket, zidovi, nameštaj, a svaki dan provodimo u strahu da će nam voda napraviti kratak spoj u električnim instalacijama - priča Nataša Crnjković, koja u stanu na četvrtom spratu živi sa ćerkom. - Radovi su počeli prošle godine u leto, rok je bio tri meseca... Šef gradilišta nam je rekao da čuvamo stvari koliko možemo i da će šteta biti sanirana. A kada će to biti, niko ne zna. Do tada idemo sa plastičnim sudovima i krpama po stanu, strepimo od svake kiše...

Ništa bolja situacija nije ni kod njenog komšije, koji bukvalno šljapka u vodi, u stanu u kome je podstanar.

Pročitajte još - Vatrogasci imali više od 80 intervencija, spasavali ljude iz podruma

- Na krovu je bio lim i osam godina, koliko sam u ovom stanu, nikakvih problema nije bilo. Čim su se latili posla, počeli su problemi - revoltiran je mladić koji nije želeo da mu pominjemo ime. - Zvao sam komunalnu policiju i rekli su mi da nije u njihovoj nadležnosti, zvao sam građevinsku inspekciju i odgovorili su mi kako im je važno jedino to da li investitor ima potrebne dozvole za rad. Životno sam ugoržen, struju imam samo u kupatilu, aparati stoje na stolicama, ovde se ne može izdržati.

Nataša Crnjković Foto J. L.

Za nijansu je bolja situacija na trećem spratu, gde još uvek krpe u vanglama koliko-toliko pomažu.

- Grejalicom sušim zidove i nameštaj, da se ne bi tako osećalo - pokazuje nam Margita Jurić, koja u zgradi živi četiri i po decenije. - Rekli su nam da će do 1. avgusta biti gotov krov i da će sve biti uredu, ali sumnjam u to. Kolika je šteta dosad napravljena, to ne znam, ali sada je veoma teško. Slepa sam na jedno oko i dajem sve od sebe, postavljam činije i sklanjam krtog koji se napravi.

Investitor "Hendore ril estejt" tvrdi da stanari nemaju razloga za brigu jer će ceo posao biti završen do 1. avgusta.

- Imali smo sastanak sa stanarima i rekao sam im da će do kraja jula krov biti završen. Ovo nije do nas, zbog ovih kiša prokišnjava gde nikad nije prokišnjavalo, takva je situacija - pokušava da objasni investitor Marinko Evetović. - Sledeće nedelje počinjemo da radimo lift. Oni se boje da mi nećemo završiti, ali kašnjenje nije do nas, već zbog mnogo većeg obima radova nego što nam je rečeno u Zavodu za urbanizam. Ljudima će biti nadoknađena šteta, ne treba da brinu.


Uništen parket Foto J. L.


VODA CURI IZ ŠTOKA

KAKO smo se uverili, u jednom od stanova je voda toliko natopila drvenariju da bukvalno curi iz štoka na vratima.

- Parket može da se baci, drvenarija takođe, o nameštaju da ne govorimo, jer nema načina ni da se osuši - dodaje stanarka.