POSTUPAK likvidacije neće ugroziti opstanak Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u Kragujevcu, a sa nadležnima u Vladi Srbije se traži najbolje rešenje za ovu ustanovu - tvrde u Gradskoj upravi.

Prinudna likvidacija je pokrenuta zbog administrativnog propusta nastalog u vreme pre nego što je Kragujevac preuzeo osnivačka prava nad ovom zdravstvenom ustanovom. U Zavodu je zaposleno oko 200 radnika, a leči se oko 35.000 osiguranika.

Sindikati u Zavodu su pokrenuli akciju prikupljanja potpisa za peticiju "Za spas Zavoda", kojom se od nadležnih traži povlačenje odluke o likvidaciji. Akciju je svojim potpisima podržalo više hiljada Kragujevčana, a čelnici sindikata tvrde da će potpisivanje peticije organizovati sve dok se problem ne reši.

Na nedavnom sastanku sa čelnicima lokalne samouprave, sindikalcima je rečeno da niko od zaposlenih neće ostati bez posla. Gradonačelnik Radomir Nikolić im je saopštio i da je grad po hitnom postupku pokrenuo inicijativu za rebalans gradskog budžeta, kako bi se izdvojilo 100 miliona dinara za povezivanje radnog staža zaposlenima i izmirile ostale finansijske obaveze te ustanove.

PROČITAJTE JOŠ - "Zastavinoj" ambulanti preti gašenje

Prema rečima Gordane Damnjanović, članice Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, traži se rešenje koje će osiguranicima omogućiti da nastave da se leče u prostoru Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika i kod svog izabranog lekara.

ULAGANjA

U GRADSKOJ upravi kažu da je od preuzimanja Zavoda, 29. juna 2018. godine, lokalna samouprava u tu ustanovu uložila 43 miliona dinara. Najviše novca je izdvojeno za nabavku nove opreme i izmirenje nasleđenih dugova.