AKO je suditi po broju prijavljenih kandidata za polaganje prijemnih ispita na 14 fakulteta niškog Univerziteta najpopularniji programi su psihologija i anglistika na Filozofskom fakultetu, sva tri programa na Medicinskom, ali i računarske nauke na PMF i Elektronskom fakultetu, ali i svi programi Fakulteta umetnosti. Prorektor za nastavu, prof. dr Vlastimir Nikolić očekuje da upisni proces bude uspešno završen do 1. jula.

PROČITAJTE JOŠ - Niš: Nova prilika za "večite studente"

Za 5.000 mesta, od toga su 3.300 budžetska, prijavilo se 4.366 kandidata koji će u utorak i sredu polagati prijemne ispite. I na prvi pogled je jasno da će bar hiljadu njih morati da plati školarinu koje se kreću od 60.000 do 120.000 dinara.

- Ove brojke su sada preliminarne jer pravi uvid u situaciju imaćemo tek kada budemo okončali upis. Naime, neki su se prijavljivali na više fakulteta, a zavisno od uspeha izabraće gde će studirati - kaže prodekan prof. dr Vlastimir Nikolić i dodaje da je od prošle godine niški Univerzitet bogatiji za još jedan fakultet, a to je Poljoprivredni u Kruševcu koji prvi put upisuje studente u junskom roku. Prošle godine je zbog kašnjenja sa akreditacijom upis obavljen u oktobru. Prijavljivanje na ovom fakultetu trajalo je do 24. juna.

I na Filozofskom fakultetu prvi put upisuju u junskom roku studente germanistike - za 30 mesta prijavilo se 56 kandidata. Inače, Filozofski fakultet je na osnovu broja prijavljenih kandidata najpopularnija od 14 visokoškolska ustanova na Univerzitetu u Nišu. Za polaganje prijemnog ispita na nekom od 13 studijskih programa prijavilo se 865 kandidata, što je najveći broj kada je reč o niškom Univerzitetu.

- Tradicionalno, studijski programi Psihologija i Anglistika privukli su najveći broj kandidata, a po popularnosti su se izdvojili i Komuniciranje i odnosi s javnošću, Socijalna politika i socijalni rad, Pedagogija i Nemački jezik i književnost - kaže dekan prof. dr Natalija Jovanović i dodaje da se diplome ovog fakulteta visoko kotiraju i da je zbog toga veliko interesovanje za upis.

- Sa diplomom anglistike ili psihologije rade čak i u IT sektoru jer dobijaju široko obrazovanje - pojašnjava prof. dr Natalija Jovanović.

PROLAZNOST

FAKULTETI su u obavezi da tri odsto od upisanih brucoša prime studente iz "ranjivih kategorija" odnosno one koji dolaze iz nacionalnih manjina ili su osobe sa invaliditetom. Oni se upisuju po afirmativnim merama Ministarstva prosvete i ne polažu prijemni ispit.