TOPLOTNE pumpe, koje tehnološkim putem energiju zemlje, vode i vazduha pretvaraju u energiju grejanja zimi i hlađenja leti, apsolutni su hit na području Banata ovog leta, u vreme velikih temperaturnih oscilacija i naglih promena vremena.

- Usavršili smo i maksimalno pojednostavili delove sistema koji, kad se sklopi i ugradi, funkcioniše kao toplotna pumpa i troši četiri puta manje električne energije da bi se kuća ili stan grejali ili hladili - kaže, za "Novosti", prvi čovek kompanije "Tehnofluid" iz Zrenjanina Dragan Radosav, uz konstataciju da je u njegovom stručnom timu nekoliko vrhunskih inženjera tehnologije i mašinstva, kao i studenata na praksi. Svi oni se maksimalno trude da inoviraju i usavrše "fen koil", zidne jedinice koje se, poput klasičnih radijatora, postavljaju u svim prostorijama, a svaka posebno može da se podesi tako da hladi ili greje određeni prostor.

PROČITAJTE JOŠ - Zbog hlađenja mogu dobiti po džepu!

Ušteda je velika, predočava Radosav, navodeći konkretan primer kuće od 100 kvadratnih metara površine, gde korisnici za celu grejnu sezonu plate 210 evra, ili oko 3.000 dinara mesečno, a kada se prostor hladi, u letnjim mesecima, još je manje novca potrebno.

- Oduševljen sam, već tri godine iz bunara u dvorištu crpim energiju zemlje, vode i vazduha, bez ikakvog sagorevanja. Uz pomoć najsavremenije tehnološke opreme energija se transformiše, i ja se lagodno zimi grejem, a leti hladim i uživam - ističe Zrenjaninac Dragan Jocić, uz preporuku zainteresovanim sugrađanima da za investiciju od nekoliko hiljada evra trajno reše problem u svojim stanovima ili kućama i izbegnu nervozu zbog ogromnih računa za grejanje tokom zimskih meseci.

PROČITAJTE JOŠ - KLIMA "PALI" RAČUNE: Evo koliko će rashlađivanje uvećati iznose na uplatnicama za struju


Dragan Radosav


PO SISTEMU FRIŽIDERA

SVE funkcioniše po sistemu frižidera, kad iza njega stavite ruku osetite toplotu, a kada ga otvorite on hladi, najprostije objašnjeno, tako funkcioniše proces transformacije energije iz prirodnih resursa u sistem grejanja i hlađenja zatvorenih prostora - dodaje diplomirani inženjer Dragan Radosav iz Zrenjanina.