TALENTOVANI MUZIČARI IZ KRUŠEVCA: Arsićevi đaci ruše rekorde

S. BABOVIĆ

21. 06. 2019. u 12:28

ТАЛЕНТОВАНИ МУЗИЧАРИ ИЗ КРУШЕВЦА: Арсићеви ђаци руше рекорде

Međunarodni laureati sa profosorom, Foto GU privatna arhiva

Veliki uspesi harmonikaša Muzičke škole "Stevan Hristić" iz Kruševca. Ove godine osvojili neverovatna 43 prva mesta

ĐACI Muzičke škole "Stevan Hristić" u Kruševcu, u klasi profesora Gorana Arsića, samo su ove godine osvojili neverovatna 43 prva mesta i 32 druge i treće nagrade. Čak 11 laureata je među mladim harmonikašima koji su listom blistali na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima.

PROČITAJTE JOŠ - Prvak harmonike leti iznad Srbije

Domaćoj publici predstavili su se prošle nedelje posebnim koncertom apsolutnih pobednika u Kulturnom centru. Zbog čega su u protekle dve godine zajedno osvojili 85 priznanja, bilo je jasno već posle prvog takta. Tajna uspeha, kako kaže profesor Arsić, leži u posvećenosti i ljubavi prema muzici.

- Iza takvog uspeha stoji veliki rad, koji podrazumeva više od 10 sati svakodnevnog vežbanja i odricanja - predočava Goran Arsić, jedan od najboljih profesora harmonike u Srbiji. - Svaki slobodan trenutak krali smo zajedno za muziku. Nismo znali za raspuste i odmore, praznike i pauzu.

Prošlog leta profesor Arsić je, u razgovoru za "Novosti", čvrsto obećao da će rekord u osvojenim priznanjima nadmašiti. I zaista, umesto čak 40, sa nadmetanja su se njegovi učenici vratili sa 45 medalja.

- Ove godine osvojio sam 11 nagrada iz kategorije harmonike, kao i četiri prve nagrade u takmičenjima iz solfeđa, i u svim kategorijama je potrebno mnogo truda i vežbe - kaže Nikola Tonić, mali genijalac, učenik četvrtog razreda Muzičke škole.

SVESTRAN OSIM što sa učenicima osvaja priznanja, profesor Goran Arsić stiže da zaigra u pozorištu, da drži solističke koncerte i radi na četvrtom multimedijalnom projektu. Prethodni projekti - "Telefonski razgovori", "Varijacija na narodne teme" i "Arhipelag gulag", muzičko, umetničko i scensko delo iz 2010. rađeno po motivima istoimenog romana Aleksandra Solženjicina, dobijali su odlične kritike.

Mihajlo Đurović, koji je ljubav prema harmonici stekao u porodici, kaže da su časovi kod profesora Gorana specijalni događaj.

- Za nas su ovi rezultati ponos, a o njima se, naravno, govori i u celoj Srbiji - napominje Aleksandar Todorović, direktor Muzičke škole "Stevan Hristić", koja je prošle godine obeležila 70 godina rada.

Profesor Goran Arsić već 23 godine predaje u školi, gde je dva puta biran za najboljeg profesora. Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su i Oktobarska i Vidovdanska nagrada. Zanimljivo je da su Arsićevi roditelji želeli da njihov daroviti sin svira narodnu muziku. Ipak, ljubav prema klasici je pobedila.

- Upisao sam Državni konzervatorijum u Odesi, jednu od najjačih škola u svetu, i imao privilegiju da učim od profesora Vladimira Murse - predočava nam Arsić, čije naslednike redovno prati i pozdravlja mentor iz Odese i pod čijim uticajem i kruševački vortuozi neguju vrlo zahtevan ruski repertoar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije