Muzikom „brišu“ granice

V. Mitrić

četvrtak, 20. 06. 2019. u 09:56

Музиком „бришу“ границе

Foto V.Mitrić

"Trio Balkanske žice" dobija nagradu povodom „Vidovdanske loze“ Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika

Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika, povodom „Vidovdanske loze“, najveće svoje kulturne i naučne svetkovine, čija je završna svećanost na Vidovdan u Šapcu u Narodnom pozorištu i Sabornoj crkvi u tom gradu, odlučila je je da jedno od najviših priznanja dodeli muzičkim umetnicima Zoranu Starčevciću i njegovim sinovima Nikoli i Željku za izuzetn doprinos u mutičkoj umetnosti u zemlji i svetu.

Starčevići vode Školu gitare i čine popularni i uspešni “Trio Balkanske žice” . Rodjeni su Lozničani koji dugo žive I rade u glavnom gradu, ne zaboravljaju ni trena svoj rodni kraj. Tradicionalno, leti na Kampu “Gitare” u najveće tajne tog instrumenta uvode mlade sugrađane, ali i mnoge druge polaznike iz zemlje, RS i rasejanja.

Na poznatoj turističkoj destinaciji, “Sunlana rerka”, nadomak Banje Koviljače, uz samu “živu” Drinu, prekoputa legendarnog Gučeva, na samo koji korak od “Šotrine plaže” na kojoj je naš slavni reditelj, Zdravko Šotra, snimao nekoliko serija, lane su imali 15 polaznika kampa, a tako će biti I ovog leta.

Pročitajte još - SKANU: Visoko priznanje doktorki sa VMA

Starčeviću su spremni da, opet, upoznaju polaznike sa različitim gitarskim izrazima iz oblasti Balkan, Etno, Klasične, Pop i Rok gitare, na akustičnoj, klasičnoj i električnoj gitari.Kamp je prilika I za koncert Starčevića, što je posebna poslastica za Jadrane I Lozničane, koji obožavaju njihovu muziku sa kojom su obišli planetu.

Iza njih je, pored mnogih drugih, velika američka turneja i 20 koncerata u deset američkih država.Njihovim koncertima divila se publika u Bostonu, Klivlendu, Čikagu, San Diegu, Feniksu, Los Anđelesu, Santa Barbari, San Francisku i još nekim gradovima u Americi.

Starčevići su akademski obrazovani umetnici, čija dela pronose slavu Srbije u svetu.

-Primer su i kako se, u životu i radu, drži do tradicija drevne srpske porodice.U Srbiji su i popularni i priznati, a sve su stekli talentom, ali i samopregornim radom – kaže akademik profesor dr Mirko Kerkez, predsednik Naučnog veća SKANU.