POTROŠNjA vode iz novosadskog vodovoda veća je za 30 odsto od uobičajene, a taj nagli skok usledio je za samo dve nedelje tokom žege.

- Ranijih godina se nije dešavalo da u tako kratkom periodu i praktično na početku leta potrošnja vode bude toliko uvećana - saopštilo je JKP "Vodovod i kanalizacija", dodajući kako nastoji maksimalnim angažovanjem izvorišta, proizvodnih i distributivnih kapaciteta, da obezbedi dovoljno vode za sve.

- Pogon za preradu sirove vode radi punim kapacitetom i maksimum je dostigao puštanjem blizu 1.300 litara vode svakog sekunda u sistem. Novi Sad s prigradskim naseljima dnevno troši između 100 i 105 miliona litara vode.

PROČITAJTE JOŠ - Apel za racionalnu potrošnju vode

U "Vodovodu" upozoravaju na pojavu nenamenskog trošenja - zalivanje, punjenje rezervoara i bazena, navodnjavanje, pranje vozila... To za posledicu može da ima povremeno nešto slabiji pritisak u rubnim delovima grada i na najvišim spratovima zgrada koje nemaju hidropakove. Komunalci apeluju da se racionalno troši voda jer taj dragoceni resurs nije neiscrpan.

POZIV

KRAĐA vode je krivično delo, podsećaju u "Vodovodu" i pozivaju građane da takve slučajeve prijave. JKP ulaže izuzetne napore da obezbedi nesmetano nabdevanje grada vodom, očuvanjem i regenerisanjem postojećih vodozahvata.