POSLE gotovo svakog jačeg letnjeg pljuska pojedini delovi Subotice su poplavljeni. Tako je bilo i u utorak po podne kada je snažan pljusak potopio centar grada, Radijalac, Prozivku, Teslino naselje, Gat, Mali Bajmok...

PROČITAJTE JOŠ - RHMZ UPOZORAVA: Obilne padavine i pljuskovi sa gradom; Zbog kiše poplavljeni Smederevo i Subotica (FOTO, VIDEO)

Za vrlo kratko vreme ulicama je tekla bujica vode, negde čak i do kukova, a mnogi automobili na parkinzima i putu su plivali u vodi. Dok građani koji su se zatekli na ulici traže tablice svojih automobila, drugi saniraju štetu u svojim podrumima i dvorištima. Svi su jednako revoltirani činjenicom da se iz godine u godinu ponavlja ista priča.

Nadležni u JKP "Vodovod i kanalizacija" tvrde da sistem odvoda nije bio začepljen već izuzetno opterećen.

- U kratkom vremenu pala je velika količina vode što je prouzrokovalo kolaps u odvodnom sistemu. Bojim se da će ovo biti problem sa kojim ćemo se boriti i ubuduće, dok ne nađemo rešenje - objašnjava Eleonora Pančić, rukovodilac Službe za odvođenje otpadnih voda. - Naš sistem jednostavno nema kapaciteta da prihvati svu tu vodu koja dođe u kratkom roku i zato se stvara veliki pritisak u kanalu, zbog čega su se vraćale i fekalne i atmosferske vode.

Stručnjaci objašnjavaju da je sve više betona, nauštrb zelenih površina, doprinelo tome da se voda duže zadržava na površini.

- Zelenih površina sve je manje, a drugi problem je što su kanali za odvodnjavanje projektovani još osamdesetih godina i nisu predviđeni za prihvat tolike količine kiše - dodaje Pančićeva. - Rešenje za taj problem je veoma skupo i za naše preduzeće i za Grad Suboticu, jer je to jako velika investicija. Jedno od rešenja je izgradnja nove mreže, što nije realno.

Zato će skoro svaka veća kiša biti noćna mora za žitelje naselja Jasibara, ali i niže delove grada, poput Prozivke, centra, Malog Bajmoka... Međutim, ovoga puta u vodi su bili i viši delovi, gde to dosad nije bio slučaj.

ČIŠĆENjE KANALA

U JKP "Vodovod i kanalizacija" kažu da čine sve što je do njih da očiste kanale i preventivno deluju.

- Imamo u godišnjem planu aktivnosti da očistimo odvode, a rešetke na kojima se sakuplja smeće trudimo se da redovno održavamo - ističe Eleonora Pančić.