MLIN "Union" u Sivcu nema sreće s privatizacijom, jer ni drugi vlasnik nije uspeo da pokrene njegove mašine, pa ga je oglasio za prodaju. Obaveštenje o tome istaknuto je iznad ulaza u preduzeće, a očekuje se da će mlin sa silosima biti prodat nakon žetve pšenice, koju će Mlinsko-pekarska industrija "Pobeda" iz Aranđelovca otkupljivati u Sivcu još ovog leta.

PROČITAJTE JOŠ - Sivac: Mlin „samleo” i - zarade

"Union" je ugasio pogone 2005. godine, kad je njegov vlasnik postalo preduzeće "Žitomedija" iz Kule. Kupoprodajni ugovor je raskinut dve godine kasnije, jer je "Žitomedija" potpuno zapostavila proizvodnju brašna i jedino koristila silose "Uniona" za skladištenje svoje robe. Posle raskida privatizacije, preduzeće je izdato u zakup "Viktorija grupi", koja je u njegovim silosima čuvala poljoprivredne proizvode. Mlin je 2010. otišao u stečaj, a 2012. je njegov drugi vlasnik postala MPI "Pobeda" iz Aranđelovca.

Otpušteni radnici "Uniona" nadali su se da će biti vraćeni na posao, jer je direktor "Pobede" Vlado Damjanac najavljivao da će aktivirati mlin. "Union" je pre privatizacije imao 105 stalnih radnika, a pod firmom "Žitomedije" 56, od kojih je 36 dobilo otkaz kad je mlin izdat u zakup "Viktorija grupi".

Broj zaposlenih u sivačkom mlinu "Pobeda" je svela na sedam, od čega je prošle godine otpustila trojicu, a dvojica su zbog preopterećenosti poslom dala otkaz. Jedan od njih se nedavno vratio da pomogne prilikom prijema pšenice u silose. Radi toga su ovih dana privremeno zaposlena još dvojica, a još jedan će biti primljen pred samu žetvu. Očekuje se da za otkup pšenice u Sivac stigne i nekoliko radnika iz Aranđelovca.

- Otkazi su bili jasan signal da "Pobeda" hoće da se reši "Uniona". To je postalo još očiglednije kad je kupila mlin "Žitopromet" u Čačku - kaže jedan od otpuštenih radnika.

Prema njegovim rečima, "Pobeda" je redovno isplaćivala zarade i uplaćivala doprinose, i potpuno očuvala postrojenja, kao i silose "Uniona", kapaciteta oko 2.500 vagona, u kojima je za sopstvene potrebe, ali i uslužno, lagerovala pšenicu, kukuruz, soju i suncokret.

O poslovnim iskustvima "Pobede" u "Unionu" i razlozima za prodaju sivačkog mlina pokušali smo da dobijemo izjavu od direktora Damjanca, koji, kako nam je rečeno, komunicira s medijima isključivo putem mejla. Ni više naknadnih molbi nije pomoglo da direktor odgovori na poruku, upućenu 4. juna. Međutim, sivački poljoprivrednici, koji su sarađivali sa "Pobedom", kao i radnici "Uniona", kažu da nije nikakva enigma zašto se mlin prodaje. Razlog je, navode, taj što "Pobedi" nije pošlo za rukom da promenom tehnologije u "Unionu", uz bela brašna tip 400 i 500 i polubelo tip 850, ostvari i proizvodnju brašna tip 650, namenskog za domaći hleb i razna slana peciva.

SIROVINA NADOHVAT RUKE

ZA kupovinu "Uniona", kako smo saznali, zainteresovani su stranci, ali i neke od zemljoradničkih zadruga u Sivcu. Meštani bi voleli da mlin preuzme neko od "domaćih", ističući da je šteta što ne radi jedini industrijski pogon u Sivcu (osnovan 1906), koji ima sirovinu nadohvat ruke i odličnu lokaciju, jer je smešten kraj regionalnog auto-puta i plovnog Velikog bačkog kanala, a železnička pruga prolazi kroz njegovo dvorište.