NAPAD na Stefana Popovića (24), radnika firme "Ineks plus", koja obezbeđuje imovinu i ljudstvo kompanije ZiJin copper Bor, od početka godine je - 14 napada na stražare u fabričkom krugu te kompanije. Po rečima Željka Colića, direktora "Ineksa", više se ne postavlja pitanje da li će neki stražar završiti tragično, već je samo pitanje trenutka kada će to da se desi.

- Popović je, u napadu desetorice lopova, pretežno maloletnika, koji su krali imovinu firme ZiJin, zadobio kontuziju mozga, prelom lobanje i izgubio je, nadamo se samo trenutno, sluh na levo uho - priča Colić. - Tukli su ga kamenjem, gredom, šutirali... Stefan je lopove primetio kada su pokušali da uđu u fabrički krug RTB i odmah je obavestio kolege, koje su mu došle u pomoć i rasterali kradljivce.

Međutim, kradljivci otpadnog metala su otišli do drugog mesta, opasanog ogradom, koju su - srušili! I, tako su ponovo ušli u nekadašnji fabrički krug RTB "Bor".

- Dvojica naših radnika su potrčali za njima, a lopovi su ponovo pobegli - nastavlja Colić. - Međutim, kradljivci su otišli samo do mesta gde ih je Popović prvi put primetio i koji je, u tom trenutku, ostao sam.


PROČITAJTE JOŠ - BATINE NA SEMAFORU U BAČKOM DOBROM POLjU: Brutalno napadnuti radnici obezbeđenja

Lopovi su krenuli da kradu kablove iz fabričkog kruga firme ZiJin, a Popović je u tome pokušao da ih spreči.

- Međutim, jedan od lopova ga je gađao kamenom i pogodio ga u glavu, nakon čega je naš stražar pao - u neverici je Colić. - Tada je još jedan na njega bacio drvenu letvu, pogodio ga u glavu, nakon čega je Popović izgubio svest. U takvom stanju, lopovi su mu prišli i šutirali ga u glavu.

Stefan Popović Foto Inexplus

Od početka godine ovo je, inače, drugi put da je ovaj stražar, u pokušaju da spreči lopove da ukradu imovinu firme ZiJin, napadnut. Prvi put je to bilo početkom godine, kada su ga kradljivci pretukli metalnom štanglom.

- U "Ineksu" 240 stražara pokriva rudnike u Boru i Majdanpeku, a lopova je na stotine - nastavlja Colić. - Oni idu u grupama od po desetak ljudi i, bez ikakvog straha, na naše ljude nasrću noževima, kamenjem, metalnim štanglama... Preti se i porodicama naših radnika da će im "preklati supruge", "zaklati decu"...

Željko Colić

Colić kaže da stražari imaju veliku pomoć policije, ali da bi, nakon što se lopovi uhvate na licu mesta reakcija trebalo da bude hitrija i takva da se napadačima na stražare sudi po hitnom, umesto, kako je u najvećem broju slučajeva reč, u redovnom postupku.

- Sve dok se to ne promeni, možemo samo da se nadamo da se neka krađa neće okončati tragično po naše radnike - zaključuje Colić.

Foto Inexplus

OBESILI PSA

"INEKS plus" ima i specijalno dresirane pse turske kangale, teške oko 70 kilograma, koji čuvaju imovinu firme ZiJin. Međutim, lopovi su, da bi im poslali poruku da se ne boje, zimus jednog takvog psa, obučenog i dresiranog da čuva imovinu - obesili!

- Najpre su psu polomili zube, nakon čega su ga dotukli udarcima - kaže Colić. - Nakon toga, psa su obesili, kako bi nam poslali poruku da nam takav vid zaštite ne pomaže.