SLOŽNE KOMŠIJE IZRAVNALE PUT: Kiše ga uništile, vredni Bačvani ga popravili

J. LEMAJIĆ

utorak, 18. 06. 2019. u 11:28

СЛОЖНЕ КОМШИЈЕ ИЗРАВНАЛЕ ПУТ: Кише га уништиле, вредни Бачвани  га поправили

Kiše uništile put, meštani ga popravili, Foto J. L.

Meštani Čantavira i Oroma, koje zvanično deli 13 kilometara, skratili razdaljinu. Vredni Bačvani upalili traktore, dovezli mašine i sami uredili prečicu

ČANTAVIR, selo na teritoriji Subotice, i Oroma, koji je deo Kanjiže, zvanično deli 13 kilometara puta, ali put između ova dva naselja je više nego upola kraći ukoliko se ide "letnjim" putem. Kako bi on bio u što boljem stanju, više od 20 poljoprivrednika iz ova dva sela upalilo je svoje traktore i sa priključnom mehanizacijom izravnalo je pet kilometara puta koji svakodnevno koriste.

Put je izuzetno prometan, jer ga pored poljoprivrednika koriste i drugi meštani ovih, ali i okolnih sela, kojima je on praktičniji, nego da idu asfaltiranim saobraćajnicama.

PROČITAJTE JOŠ - KOMŠIJE UKLANjAJU KRATERE: Kula i Odžaci rekonstruišu put Kruščić - Bački Gračac

- Za ovu priliku iz sredstava mesnog samodoprinosa obezbedili smo po 15 litara dizel goriva našim zemljoradnicima - ističe Robert Leko, predsednik MZ Orom.

- Čantavirci su dobro organizovani jer oni rade ne samo na uređenju letnjeg puta do Oroma, nego uređuju i ostale puteve u ataru Čantavira.

Već decenijama se govori da put između Oroma i Čantavira treba da dobije čvrstu podlogu i da se asfaltira, plan za izgradnju te saobraćajnice postoji, ali da bi taj posao koštao 500 do 600 miliona dinara.

PREORALI PA IZGRABULjALI ZBOG kiše ovim putem se teško saobraćalo čak i traktorima, zbog toga su poljoprivrednici odlučili da ga najpre preoru, a onda mašinama izgrabuljaju trasu, kako bi svi mogli da koriste prometni put. - Kada je put bio loš, blatnjav, automobilom uopšte nismo mogli da vozimo, a traktorom je trebalo sat vremena. Sada treba 10 do 15 minuta - dodaje poljoprivrednik Tamaš Lošonc.

- Ta sredstva trenutno nemaju ni naša kanjiška opština, ni lokalna samouprava Grada Subotice, kojoj pripada Čantavir. Jedino se uzdamo da bi sredstva mogli tražiti i obezbediti iz pokrajinskih i republičkih izvora - dodaje Leko.

Radni Bačvani, međutim, ne sede skrštenih ruku i ne čekaju da im neko drugi reši problem. Svojim mašinama su izravnali put kako bi im svima bilo lakše za vreme intenzivnih poljoprivrednih radova. Sav posao su završili za nešto više od dva sata.

- Ovim putem vozimo stoku za isporuku, idemo u snabdevanje stočnom hranom i rezervnim delovima za poljoprivrednu mehanizaciju, a naše porodice ga koriste za svakodnevne potrebe kao što su pijaca, ili prodavnica - objašnjava Karolj Česko iz Oroma.

- Zbog lošeg vremena i dugotrajnog kišnog perioda, put je bio onesposobljen za normalan prolaz. Radili smo plugovima, kultivatorima, kembridžima i drugom mehanizacijom da bismo poravnali put. Ide vreme žetve, promet se intenzivira, pa ćemo moći mnogo brže da stignemo do Čantavira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije