Fudbal pobedio politiku

J. LEMAJIĆ

nedelja, 16. 06. 2019. u 20:57

Фудбал победио политику

Foto J. Lemajić

U Tavankutu kod Subotice odigrana nesvakidašnja utakmica, između selekcija Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske (4:1)

Da fudbalski meč između Srbije i Hrvatske može da prođe bez ijednog zvižduka, psovke ili provokacije, pokazali su u subotu u Tavankutu akteri i gledaoci utakmice između reprezentacija hrvatske nacionalne manjine u našoj zemlji i srpske manjine u Hrvatskoj.

Na "Bože pravde" i "Lijepa naša" se nije zviždalo, sa jednakim poštovanjem ispratile su se i himna matične zemlje i ona koja se nosi u duši. Sem zvaničnih zastava na jarbolima nije bilo nijednog navijačkog transparenta, a kod srca igrača nisu bili ni dvoglavi orao ni šahovnica. Iako ovo možda mnogima više zvuči kao rubrika "verovali ili ne", svi koji su bili u selu nadomak Subotice, "mestu gde sunce ljubi Bačku", mogu da potvrde da je u centru pažnje bio jedino fudbal.

Pročitajte još - Pupovac: Hrvatska je talac poruke "ubij Srbina"

- Ko god da pobedi, pobediće naši - navijali su Tavankućani.

Iako rezultat ove utakmice nije bio prioritet, obe ekipe su na terenu dale sve od sebe, te su ljubitelji "najvažnije sporedne stvari na svetu" uživali u kvalitetnoj i borbenoj igri. Pobeda od 4:1 pripala je domaćinima, hrvatskoj manjini u Srbiji. Golove za selekciju hrvatske nacionalne manjine postigli su Dario Vojnić 35. i 56. minutu, Dejan Godar u 75. i Davor Poljaković u 87. minutu, dok je mrežu domaćina zatresao Bojan Gvozdenović u 45. minutu.

- Čestitam gostujućoj ekipi na fer i korektnoj igri, pružili su veoma dobar otpor, rezultat nije merilo, ipak smo mi bili možda mirniji u završnici i uspeli smo da postignemo tri gola više - ističe Dario Vojnić, fudbaler selekcije hrvatske manjine u Srbiji i najbolji igrač utakmice.

Da je pobeda zasluženo pripala domaćinima, smatra Nikola Gagulić, trener selekcije srpske manjine u Hrvatskoj.

- Nije bilo lako, verujte mi. To su igrači iz Banije, Like, Dalmacije, Korduna, Vukovara, teško je sastaviti i uštimovati ekipu kada igrače vidiš prvi put pred okupljanje - sleže ramenima Gagulić. - Postoje igrači koji će se priključiti pripremama za Evropejadu, ali ova početna postavka će sigurno biti nosilac tima. Treba češće da imamo ovakve događaje jer je sport taj koji spaja ljude, a fudbal je jedna od najbitnijih stavki u sportu.

Jasna Vojnić i Milorad Pupovac


Fudbal je ovoga puta učinio ono što bi, ruku na srce, malo koji političar mogao.

- Bitno je što smo uprkos svim okolnostima smogli snage da priredimo jednu pozitivnu, konstruktivnu priču, da smo je uspešno realizovali i da smo poslali snažnu poruku da međusobna saradnja i građenje mostova ima smisla - smatra Tomislav Žigmanov, lider DSHV i republički poslanik.

Sportski, ruku čestitke Žigmanovu je pružio Milorad Pupovac, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke iz Hrvatske i poslanik u Hrvatskom saboru.

- Imamo samo jednu poruku, a to je da dve zajednice - hrvatska u Srbiji i srpska u Hrvatskoj - mogu nadigrati okolnosti u kojima živimo - poručio je Pupovac.

FER-PLEJ

Meč su sa tribina gledali ministar sporta i omladine Srbije Vanja Udovičić, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, predsednica Hrvatskog nacionalnog veća Jasna Vojnić, ambasador Hrvatske Gordan Bakota...

- Ova utakmica ima drastično veći značaj od sportskog, njome je poslata jasna poruka sportskog fer-pleja, ali i poruka tolerancije i mira, onog pravog fer-pleja koji svako od nas treba da ima duboko u sebi - istakao je ministar Udovičić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)