VELIKO GRADIŠTE – U Češljevoj Bari kod Velikog Gradišta, episkop braničevski dr Ignjatije 17. juna osveštaće Crkvu Svete trojice, koju su zajednički izgradili meštani i lokalna samouprava.

Pročitajte još: KONjIČKE TRKE „TROJIČKI SASTANAK“: Nadmetanje 63 grla iz zemlje i regiona

Tim povodom održaće se prigodna svečanost, na kojoj će Mesna zajednica i Građevinski crkveni odbor dodeliti 19 ordena Svetog Luke, 63 gramate i više od 100 zahvalnica zaslužnim pojedincima koji su pomogli i finansirali izgradnju crkve.

Vrednost radova iznosi oko 160.000 evra, čiji su najveći deo obezbedili sami meštani, od kojih je većina na radu u inostranstvu. Gradnja je započela 2016. godine, polaganjem kamena-temeljca, da bi naredne godine već bila završena prva faza. Crkva je pokrivena bakarnim krovom, a njena unutrašnjost popločana je granitnim kamenom. Postavljeni prozori vrede 7.000 evra, a ulazna hrastova vrata poklon su majstora koji ih je izradio.

Pročitajte još: TRADICIONALNA SVEČANOST: Obeležena gradska slava Kraljeva (FOTO)

Jesenas je postavljen ikonostas, a podignuta je i kompletna ograda, uređeno dvorište i posejana trava. Mesna zajednica je, na prostoru iza crkve, uredila igralište sa klupama i mobilijarom, za decu iz sela i za učenike škole koja se nalazi u blizini.