“NOVOSTI” NA LICU MESTA: Hrvati pohrlili u Bogojevo

Zoran Rajić

16. 06. 2019. u 11:15

U vojvođanskom selu koje se nalazi uz granicu cvetaju uslužne delatnosti zbog cena privlačnih za susede. Posle ulaska u Evropsku uniju pazare u srpskim marketima, apotekama...

“НОВОСТИ” НА ЛИЦУ МЕСТА: Хрвати похрлили у Богојево

Foto Zoran Rajić

Sa svega oko hiljadu žitelja, Bogojevo, selo u vojvođanskoj opštini Odžaci, ima pet marketa i četiri specijalizovane prodavnice, četiri apoteke, dve menjačnice i tri restorana, a četvrti je u izgradnji. Kupuju se kuće u glavnoj seoskoj ulici, u kojima novi vlasnici nameravaju da otvore lokale.

Uslužne delatnosti cvetaju zahvaljujući graničnom prelazu Bogojevo - Erdut, kojim Hrvati masovno dolaze da pazare u Srbiji.

- Kupuju hranu, hemiju, kozmetiku, cigarete, alkoholna i bezalkoholna pića, sve moguće, i to u velikim količinama, jer je kod nas sve mnogo jeftinije, pa čak i njihovi proizvodi, kao što su "vegeta", "smoki", "Štarkovi" slatkiši, "Dukatovo" mleko i jogurt... Nema pravila, da li su radni dani ili vikend, mušterije iz Hrvatske stalno prave gužve - govori, u dahu, kasirka u bogojevačkom marketu, izvinjavajući se što prekida "intervju" jer se opet stvorio red.

Bračni par iz Vukovara napunio je torbe potrepštinama za kuhinju, izvrsnim suhomesnatim proizvodima, cigaretama i pićima, a potom se uputio u apoteku po "digitalni tlakomjer". Kažu da najskuplji aparat za merenje krvnog pritiska u Bogojevu košta 400 kuna, a isti takav u Hrvatskoj staje 1.885 kuna.

- Kupuju najviše lekove protiv bolova, koji se u Hrvatskoj ne mogu nabaviti bez recepta, kao i kreme svih vrsta, sirupe, dijetetske proizvode, dečju hranu, toplomere i razna pomagala, što je sve duplo skuplje kod njih - nabraja ljubazna apotekarka Adrien Zambo, i napominje da apoteka radi punom parom od osam do 21 sat.

Meštani Bogojeva kažu da, zbog navale kupaca iz Hrvatske, u prodavnice i apoteke odlaze rano ujutro ili predveče, kad se gužve smanje.

U Bogojevo u šoping stižu Slavonci i Baranjci iz Erduta, Dalja, Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Belog Manastira, Bijelog Brda... Porodično ili sa društvom, dolaze i na ručak ili večeru u bogojevačke restorane "Ducko", "Niš" i "Beker", gde uživaju u roštilju i ribljim specijalitetima.

U apotekama se najviše kupuju lekovi protiv bolova, kao i kreme, sirupi, dečja hrana...


- Tu su svakog dana, a naročito vikendom, već od 11 prepodne. Oni čine 90 odsto naših gostiju. Privlače ih ne samo povoljne cene, već, prvenstveno, kvalitetni i obilni obroci - naglašava konobar Emil iz restorana "Ducko".

Predsednik Saveta MZ Bogojevo Atila Rupa kaže da su Hrvati pohrlili preko granice u Bačku posle ulaska u EU, koja im nije povećala kupovnu moć u sopstvenoj zemlji.

Posle kupovine obavezno se ide u restorane, Foto Z. Rajić


- Mi smo u Hrvatskoj ranije kupovali garderobu, električne uređaje i alat, jer je to tamo bilo jeftinije. Sad se i to obrnulo, pa su u Bogojevu za kupce koji prelaze granicu otvorene i gvožđare, farbare i prodavnica bele tehnike - navodi Rupa.

GRANICA OBEZBEĐUJE POSAO

Bogojevo je sedamdesetih godina prošlog veka imalo oko 3.000 stanovnika, devedesetih oko 2.000, a ažuriranjem biračkih spiskova za poslednje opštinske izbore utvrđeno je da ih ima 1.050.

- Mnogo je starog življa, jer su mladi otišli u potrazi za poslom. Selo živi zahvaljujući granici, koja obezbeđuje i posao u objektima na usluzi našim susedima - ističe predsednik Saveta MZ.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

Teodora Lektora

16.06.2019. 12:20

Ako je tlakomjer, onda je apoteka - ljekarna. Pa napišite tako. Da bi se njihovi kupci lakše snašli.

Leka

16.06.2019. 12:30

sve ceto nestati kadudje Srbija u EU, poskupoca, nestanak mladih invazija muslimana

Francesco

16.06.2019. 12:30

Može! Hleb pedeset centi, kruh 5 evra (bar bi tako bilo u mojoj radnji)... Ali Srbi kakvi su, oni će u tom Bogojevu progovoriti zagorskim narečjem samo da se dodvoravaju ujkešama...

dobrovoljac

16.06.2019. 13:11

ja bih u svim pogranicnim mestima umanjio porez na robu pa umesto da su nam granice puste ili da nase kamione zadrzavaju po granicama pustio sve ove iz okolnih zemalja da dolaze u Srbiju i kupuju sto vise

Somina

16.06.2019. 13:13

Lepo je pročitati, u neku ruku, normalan članak o odnosu njih i nas. Verujem da se svi oni, koji dođu u Bogojevo, vrate kući, svojim autima na kojima nije razbijena "šoferšajbna" ili nisu probušene gume. Želeo bih da tako i ostane.

Neko iz mase

16.06.2019. 22:50

@Милвас - Znači imati standard da možeš sebi da priuštiš odlazak u prodavnicu i restoran.

Anja Zak

16.06.2019. 13:44

Srbija nema alternativu, hoce u EU, a posle gde ce Srbi u kupovinu? S druge strane, kako je Hrvatima dobra srpska jeftina roba a nisu im dobri Srbi? I kako se Hrvati osecaju sigurno u Bogojevu, zar se ne boje "ćetnika"?

Gomi

16.06.2019. 14:13

Krajnje je vreme da se granicni prelaz sredi i propisno uredi, da se putevi malo osveze, zakrpe i asfaltiraju. Sve to moze da se napravi ako bi Opstina Odzaci napravila realan projekat rekonstrukcije i sagledala ekonomski znacaj granicnog prelaza Bogojevo, jer bi samim tim poboljsali zivot stanovnistva.

Пироћанац

16.06.2019. 14:32

Исто као Бугари у Пироту. Сви нека уђу у ту Европу, само нас да не дирају.

Stjepan

16.06.2019. 21:57

Kad cujem kako se Srbi zale na svoju drzavu smuci mi se Srbijanci niste ni svjesni koliko ste srecni! Imate nezavisnu drzavu u kojoj je zivot jeftin Mi smo obicna nato eu guberija sa Pdveom od 25% koji sav ode u EU !

Vaske

16.06.2019. 22:33

E moje komšije, jadne i gladne, jer radi nešto u "LJEPOJ VAŠOJ", ili je "Bacila sve niz rijeku" ?