POZNATI pirotski foto-reporter Siniša Jelenkov, koji radi u video-centru Opšte bolnice, već četvrt veka prikuplja kape, tačnije kačkete. Za razliku od drugih kolekcionara koji ove predmete uglavnom kupuju, Siniša ih dobija na poklon i to ne samo iz Srbije i nekadašnje Jugoslavije, već iz čitavog sveta. Uz svaki kačket dobije i posvetu ili pisamce darodavca koji mu vrlo rado šalju svoje poklone.

Do sada je napravio kolekciju od preko 1.000 kačketa i kaže da u vitrinama i na policama u stanu više nema mesta, a kape pristižu i dalje. Razmišlja i o tome da konkuriše za Ginisovu knjigu rekorda.

- Ima sigurno i većih kolekcionara u svetu, ali ja sam jedinstven po tome što su svi moji kačketi poklon od meni dragih ljudi: kolega, prijatelja, poznanika, i upravo zato oni za mene imaju neprocenjivu vrednost. Imam preko hiljadu komada i ozbiljno razmišljam da se prijavim za Ginisovu knjigu rekorda. Dobijao sam ih i i dobijam sa svih meridijana, od Novog Zelanda i Australije do Amerike - kaže ovaj nesvakidašnji kolekcionar.

Pročitajte još: Ukradena slika biće vraćena potomcima kolekcionara

O svakom kačketu Jelenkov zna sve, od koga je i kada pristigao, šta znači logo na njemu - da li je znak neke sportske ekipe, firme, događaja, neke organizacije i slično. Šalju ih nepoznati, ali i poznati ljudi, kao što je Dejan Bodiroga, kao i košarkaški trener Oliver Kostić, koji radi u Bajernu. Ova dva su mu najdraža. Pretpostavlja da ih ima preko 1.000, ali ne zna tačno, pa namerava da ih uskoro popiše i pedantno evidentira.


- Sve police i vitrine u stanu su pune pa ću morati da smislim kako da ih dalje slažem. Mnogi prijatelji, a pre svih profesorka engleskog Ivana Igić, savetuju mi da organizujem izložbu i to ću najverovatnije i učiniti - priča Siniša, koga je nezamislivo dvaput sresti sa istim kačketom na glavi.

FOTOGRAFISANjE

KADA je reč o njegovoj prvoj ljubavi, tačnije o fotografisanju, kaže da je zanat ispekao posmatrajući čuvenog pirotskog fotografa "Slobode" Božidara Manića Žolija, u čijem komšiluku je odrastao. Bio je oduševljen načinom razvijanja filmova i nastajanjem fotografije.