Srbi obeležili Zadušnice na groblju u južnom delu Kosovske Mitrovice

Tanjug

subota, 15. 06. 2019. u 16:58

Срби обележили Задушнице на гробљу у јужном делу Косовске Митровице

Ilustracija
Foto: I. Radulović

Nekoliko stotina Srba posetilo je na letnje, Duhovske zadušnice, pravoslavno groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice, na kojem je više od 80 posto spomenika uništeno
Nekoliko stotina Srba posetilo je na letnje, Duhovske zadušnice, pravoslavno groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice, na kojem je više od 80 posto spomenika uništeno.

Srbi su do groblja došli organizovano, autobusima i bez pratnje Kosovske policijske službe, prenela je TV Most.

Ovaj dan je posvećen molitvama za umrle rođake i prijatelje.

"Bitno je da ih se i danas setimo, da ih pomenemo u molitvi, da počivaju u miru iako ovde vidimo da ne počivaju u miru. Spomenici su srušeni, groblje oskrnavljeno i srušeno. To nas ne raduje, ali s verom u Boga nadamo se da će oni ovde imati svoj spokoj i mir“, rekao je jerej Nenad Stojanović.

Iako je obećano, na pravoslavnom groblju u južnoj Kosovkoj Mitrovici ni nakon dvadeset godina nijedan spomenik nije obnovljen, a jedino je kapela renovirana.

Pročitajte još - ZADUŠNICE NA KOSMETU: U Južnoj Mitrovici porušeni grobovi, u Prištini sve više praznih grobova


MALI BROJ SRBA NA ZADUŠNICAMA U PRIŠTINI I KOSOVU POLjU


Pravoslavni vernici koji danas obeležavaju letnje ili Duhovske zadušnice, izašli su na groblja širom KiM, pa su tako i pojedini interno raseljeni Srbi iz Prištine zapalili sveće i odali počast svojim najmilijima koji počivaju na prištinskom groblju.

Organizovananog dolaska ni ovog puta nije bilo, a groblje je kao i prethodnih godina tek delimično očišćeno. Ista slika bila je i u Kosovu Polju, preneo je RTK2.

Na groblju u Priaštinu, grobove svojih porodica obišlo je tek dvadesetak interno raseljenih Srba.

Pomen upokojenima služio je paroh prištinski Saša Mitrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije