Predsednik Jedinstvene Srbije i počasni konzul Grčke u Srbiji Dragan Marković Palma razgovarao u Solunu sa predsednikom grčko-srpske Privredne komore Kostasom Georgakosom.

Sastanku je prisutvovao i generalni sekretar grčko - srpske privredne komore i košarakaška legenda Crvene zvezde i PAOK-a, Branislav Bane Prelević, danas predsednik KK PAOK.

„Razgovarali smo o jačanju ekonomske saradnje između grčke regije Makedonije čije je sedište u Solunu i Srbije. Predsednik grčko-srpske privredne komore me je pitao kako mi to u Srbiju dovodimo investitore i ja sam mu objasnio. Naš predlog je da u narednom periodu, u organizaciji grčko- srpske Privredne komore, napravimo dva sastanka srpskih i grčkih privrednika. Prvi u Srbiji gde bi došlo 50–ak privrednika iz Grčke koji bi razgovarali sa našim privrednicima, a drugi u Solunu gde bi došlo 50–ak prvrednika iz Srbije. Centralna tema će biti povećanje ekonomske saradnje i da vidimo kako da grčki privrednici, za inpute koje kupuju iz drugih zemalja, prioritet daju Srbiji i obrnuto, jer mi moramo da iskoristimo i naš geografski položaj i prijateljske odnose dva naroda i dve vlade", rekao je nakon sastanka, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

„Cilj je da ekonomska saradnja bude što veća. Poznato je da svake godine najmanje milion građana Srbije letuje u Grčkoj i moja poruka uvek je da Srbi dolaze u Grčku, ali Grčka mora to na neki način i da vrati, odnosno da Grčka ono što uvozi iz drugih zemalja uvozi iz Srbije. Ja sam siguran da ćemo na tim sastancima da napravimo predloge i da upoznamo javnost u Srbiji i Grčkoj šta je to radila grčko-srpska Privredna komora, čije je sedište u Solunu i šta smo doprineli i koji su rezultati tih naših fogovora. Dogovorili smo i da sledeće godine otvorimo izložbeni prostor za srpske kompanije u srpsko - grčkoj privrednoj komori " rekao je Marković.

GEORGAKOS: CILj JE DA RAZMENA IZMEĐU GRČKE I SRBIJE BUDE MILIJARDU EVRA

„Želim pre svega da se zahvalim Draganu Markoviću Palmi na svemu što radi na jačanju ekonomske saradnje između Grčke i Srbije na dobrobit grčkog i srpskog naroda. Jačanje ekonomskih odnosa je osnovni cilj rada grčko-srpske Privredne komore sa sedištem u Solunu. Pre nego što je grčko- srpska Privredna komora počela da radi trgovinska razmena između naše dve zemlje bila je 350 milona evra, sada je preko 500, a cilj je da dostignemo trgovinsku razmenu između Srbije i Grčke od milijardu evra" , izjavio je predsednik grčko-srpske Privredne komore sa sedištem u Solonu, Kostas Georgakos.

U srpskoj delegaciji bili su i načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević, predsednik Srpske napredne stranke u Jagodini Nikola Radosavljević, portparol Jedinstvene Srbije Života Starčević i direktor Doma učenika u Jagodini Marko Maljković.PALMA: JEREMIĆ JE UNIŠTIO I KOSOVO I METOHIJU I SRPSKO SELO I SELjAKA I ODUZEO IM KRAVE

"Vuk Jeremić je tokom svog petogodišnjeg mandata na mestu ministra spoljnih poslova, na svoja luksuzna putovanja potrošio više od 3,6 miliona evra iz budžeta Republike Srbije. Njegovi putni troškovi su pokrivali sve od noćenja od nekoliko hiljada evra, do 220 prosečnih plata u Srbiji za samo jedan let privatnim avionom. Sve su to platili poreski obveznici Srbije, a među njima i srpski stočari, koje je Vuk Jeremić ostavio bez krava", izjavio je danas predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

"Gospodine Jeremiću, za vreme vašeg mandata 91 država je priznala takozvano nezavisno Kosovo, a istovremeno su građani Srbije skupo platili vaše provode po svetu. Za jednu noć u hotelu u Turskoj, Vi ste novcem građana Srbije platili onoliko koliko danas košta jedna krava u Srbiji, 1200 evra. Oduzeli ste tom seljaku kravu da bi spavali u najskupljem hotelu u Turskoj i koliko seljaka u Srbiji je ostalao bez krava zbog vaših noćenja po skupim svetskim hotelima. Oduzeli ste Srbiji i Kosovo i Metohiju i krave. I vi govorite šta je ekonomski isplativo, a šta ne i šta je ekonomski model. Za vas su najisplativije razne finansijske transakcije sa sumnjivim likovima iz Hong Konga i drugih egzotičnih destinacija", kaže Marković. "Za vreme vašeg ministrovanja je seljak koji je imao 5 hekatara zemlje ostao i bez zemlje i bez krave. Kritikujete, kako ste rekli Palmin model 2 i 3 hiljade dinara za gospođu i gospodina. Vaš model je 2 i 3 hiljade evra dnevno za Vas, koje ste oduzeli upravo tim ljudima koji su ostali bez posla za vreme pljačkaških privatizacija iz Vašeg vremena. Gospodine Jeremiću nikada se više Vaš ekonomski model po sistemu "meni sve, a građanima uzmi i ono što imaju" neće ponoviti u Srbiji. Ova država danas mora da upravo seljaka koga ste Vi uništili podigne i vrati ga na plodnu srpsku zemlju i da obnovi štalu i popuni je kravama koje ste Vi i Vama slični oduzeli. Ostavili ste prazne štale, prazne frižidere, prazne novčanike i sve to ste potrošili za ličnu upotrebu, a ne za bolje sutra građana Srbije. Danas ova održava na čelu sa Vučićem mora da po svetu uz minimalne putne troškove ubedi zemlje da povuku nezavisnost, koje su priznale takozvano Kosovo uz enormne troškove koje su plaćali naši građani. Gospodine Jeremiću nikada više Vam građani Srbije neće plaćati privatne avione i luksuzne hotele. Za te pare kupićemo krave i podeliti našim ljudima koji žive na selu u celoj Srbiji, uključujući i Kosovo Metohiju. A Vi ćete gospodine Jeremiću na narednim izborima od građana Srbije dobiti što zaslužujete, kao što ste dobili i na prošlim izborima. Vaš jedini cilj je da pređete cenzus i da se dočepate državnog budžeta. Nikada više to nećete dobiti", poručio je Marković i upitao:

"Šta Vi Vuče Jeremiću ponovo nudite građanima Srbije. Motorne testere, da tučete žene, nasilje, da sprečavate da se uređuje naš glavni grad. Vi ste zacementirali poziciju Srbije kada je u pitanju Kosovo i Metohija pred međunarodnim sudom pravde".